Update articol:
Indicele de percepție FIC privind mediul de afaceri din România (martie 2019)

Sondaj printre investitorii străini: 85% dintre respondenți declară că mediul de afaceri din România s-a înrăutățit

Cele mai recente rezultate ale indicelui percepției membrilor Consiliului Investitorilor Străini (FIC) despre mediul de afaceri (realizat în martie 2019) aduce câteva semne importante de îngrijorare și lasă deschisă întrebarea dacă ceea ce vedem acum este o tendință care se va accentua sau doar niște semnale trecătoare, potrivit unui comunicat al Consiliului Investitorilor Străini (FIC). 

De câțiva ani încoace, cu fiecare ediție a indicelui de percepție, FIC a remarcat o discrepanță: pe de-o parte companiile se așteptau la o creștere semnificativă a veniturilor și a cifrei de afaceri, dar în același timp erau tot mai îngrijorate de predictibilitatea cadrului de reglementare, legislativ și fiscal.

Deși continuă să fie îngrijorați de calitatea cadrului de reglementare și lipsa predictibilității, membrii FIC sunt mai sceptici cu privire la perspectivele de creștere a afacerilor lor.

Astfel:   

  • 24% dintre respondenți se așteaptă ca veniturile lor să se contracte, față de doar 14% anul trecut;
  • 20% se așteaptă ca afacerile lor să se contracte comparativ cu 12% care anticipau asta în martie 2018;
  • Aproximativ 20% dintre respondenți văd o diminuare a exporturilor și a activității lor pe piața internă, dublu față de acum 6 luni;
  • 30% se așteaptă ca rezultatele lor pentru următoarele 12 luni șă se înrăutățească față de perioada anterioară, comparativ cu 15% care aveau aceste așteptări în martie 2018;
  • 35% văd un declin al investițiilor lor, comparativ cu 19% care vedea asta în 2018;
  • 37% dintre respondenți consideră că vor angaja mai puține persoane în perioada următoare, în timp ce în 2018 doar 17% au răspuns astfel.

La această ediție a indicelui de percepție au răspuns 47 dintre cei 125 de membri FIC.

FIC precizează: “Încă observăm un număr consistent de respondenți, care consideră că afacerea lor va crește și care vor continua să investească, dar există semne că această tendință se poate inversa. Este încă prematur să știm dacă vorbim despre o schimbare pe termen scurt sau ceva structural și mai profund. Vom avea o viziune mai bună atunci când vom derula sondajul în septembrie 2019. Totuși, văzând aceste rezultate, considerăm că trebuie să transmitem un avertisment timpuriu și anume că norii par să se adune, iar lipsa de predictibilitate pe care am văzut-o în ultima perioadă începe să aibă efecte negative.

Aproape 85% dintre respondenți declară că mediul de afaceri din România s-a înrăutățit, procent record în sondajul FIC până în prezent. După OuG 79, la finalul anului trecut, OuG 114/2018 a avut un impact puternic asupra unor sectoare importante din economia românească și a condus și la scădere semnificativă a Bursei atât din cauza prevederilor sale, cât și din cauza absenței totale a dialogului și a transparenței. Companiile activează acum într-un mediu de afaceri care așteaptă, în orice moment, o ordonanță de urgență cu impact asupra operațiunilor și profitabilității lor.

În plus, mediul de afaceri se confruntă în prezent cu noi îngrijorări privind modificările propuse pentru Legea Dialogului Social, incertitudini legate de sistemul Pilonul 2 de pensii și piața de capital din România, lipsa forței de muncă și diminuarea cererii din zona euro. Atenția prea mare acordată modificărilor sistemului judiciar criticate de Comisia Europeană duce la scăderea încrederii deoarece creează impresia că un mediu de afaceri sănătos nu este o prioritate pentru autorități.

Deși încă nu știm dacă acest declin al percepției investitorilor este trecător sau va fi de lungă durată, credem că fereastra măsurilor cu rezultate imediate și a stimulentelor fiscale se închide cu repeziciune. Ca România să mențină ritmul de creștere din anii trecuți sunt necesare reforme profunde, dar și o abordare diferită în ceea ce privește procesul legislativ și dialogul cu mediul de afaceri. Politicile publice de importanță majoră nu mai trebuie adoptate fără dialog și analize de impact bine făcute, infrastructura trebuie construită, administrația trebuie să se digitalizeze iar companiile din România trebuie să urce în lanțul valoric global.

Niciuna dintre aceste măsuri nu este facilă și probabil nu se va materializa dacă decidenții nu se consultă în mod corespunzător cu mediul de afaceri. Noi credem că dialogul deschis cu decidenții ar putea găsi soluțiile la o serie de probleme care riscă să afecteze creșterea și dezvoltarea pe termen lung.

Membrii FIC au investit zeci de miliarde de euro în economia românească, angajează aproximativ 185.000 de persoane și au o cifră de afaceri totală de peste 190 miliarde de lei, o cincime din PIB-ul românesc. Ca atare, FIC este profund angajat în creșterea sustenabilă a economiei și bunăstarea angajaților și a cetățenilor români”.

BVB | Știri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (23/02/2024)

Rezultate financiare preliminare, consolidate, neauditate 2023

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (23/02/2024)

Inchiderea ofertei publice de vanzare de obligatiuni IMP27E

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR (IMP27E) (23/02/2024)

Notificare Tradeville SA - Indice de alocare si dobanda finala pentru oferta publica de vanzare de obligatiuni emise de IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR

BRK Dow Turbo Short 38050 (BKDOWTSC9) (23/02/2024)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 26 si 27 Februarie 2024

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (23/02/2024)

Incepere proiect de extindere a capacitatilor energetice pe platforma A6 Dej