Update articol:
Proiect de OUG Ministerul Economiei:

Statul vrea să aibă dreptul să cumpere acțiuni suplimentare la companiile din portofoliul său

*Ministerul Economiei invocă necesitatea participării la ofertele de vânzare ale Fondului Proprietatea, în condițiile în care acesta intenționează își vândă acțiunile la unele societăți de interes strategic

Statul vrea să aibă dreptul să cumpere acțiuni suplimentare la companiile din portofoliul său, de interes strategic, potrivit unui proiect de de Ordonanţa a Guvernului privind consolidarea poziţiei de acţionar a statului, publicat de Ministerul Economiei.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, reglementările actuale în vigoare în materia privatizării, respectiv art.42 din O.U.G. nr. 88/1997 privind privatizarea societăților, modificată și completată, interzic statului achiziţioneze acţiuni la societăţi cu capital de stat sau privat, nefiind reglementat mecanismul prin care statul, la rândul său, ca şi ceilalţi acţionari, să îşi poată consolida poziţia de acţionar, să se  manifeste ca un investitor privat, prudent și diligent în economie.

Astfel, Ministerul consideră că este necesară crearea cadrului legal, în acest sens. De asemenea, trebuie reglementate și condițiile în care instituțiile publice implicate pot opta pentru exercitarea posibilității de a cumpara acțiuni la societățile cu capital de stat, prin comparație cu condițiile în care se va fundamenta decizia de privatizare și în care se vor aplica dispozițiile în materie de privatizare, conform instituției.

Nota de fundamentare mai arată: “În unele societăţi însă, cum sunt si societăţile de interes strategic, este importantă prezenţa statului ca acţionar, într-un procent care să asigure adoptarea unor decizii strategice obligatorii la nivel naţional, cu respectarea principiilor concurenţei.  (…)

Pentru că autoritățile statului trebuie să se comporte ca un bun proprietar și care trebuie să își poată manifesta ambele drepturi, și cel de cumpărare și cel de vânzare a acțiunilor deținute la societati, precum și pentru a-și putea realiza o politică de investiții coerentă și profitabilă, în special în anumite domenii de activitate de interes strategic, este necesară consolidarea poziței de acționar.”

Ministerul invoca necesitatea participării la ofertele de vânzare ale Fondului Proprietatea, în condițiile în care acesta intenționează își vândă acțiunile la unele societăți de interes strategic: „În prezent, prin strategia sa, acționarul Fondului Proprietatea intenționează își vândă acțiunile la unele societăți de interes strategic la care și autoritățile publice centrale sunt acționare și acestea nu pot participa, în timp real, la cumpărarea acțiunilor.

De asemenea nici manifestarea dreptului de preferință nu se poate produce în timp real, lezând în unele cazuri interesul public la unele societăți din domenii strategice de activitate sau care au acces la resurse naturale publice.

Ținând cont de prevederile Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, care obligă autoritățile publice centrale la listarea unui pachet de minim 5 %, se poate ajunge la pierderea pachetului majoritar de acțiuni la unele dintre societățile aflate în portofoliu și care fac parte din domenii de interes public.”

De-a lungul timpului, FP a scos la vânzare participații la mai multe companii unde statul era acționar, precum Petrom, Romgaz, Transgaz sau Transelectrica. De asemenea, recent, statul a fost unul dintre cei cu care FP a discutat să își vândă deținerea de 20% din Hidroelectrica, însă potrivit Fondului negocierile au fost blocate de apariția OUG 114 privind introducerea unor taxe în domeniul energiei.

Potrivit notei de fundamentare, implementarea unei politici de acţionariat unitare a statului în societăţile de interes strategic, la care acesta deţine un pachet majoritar de acțiuni va asigura creşterea performanţelor financiare şi operaţionale sustenabile ale operatorilor economici cu capital de stat, prin posibilitatea elaborării de strategii aplicabile domeniilor de interes public: “Totodată, menţinerea pachetului majoritar de acțiuni la societăţile de interes strategic, asigură protecţia intereselor naţionale în activitatea economică, cu respectarea regulilor economiei de piaţă, bazată pe libera iniţiativă, libertatea comerţului, protecţia concurenţei loiale şi mai ales, facilitează un comportament al statului similar cu cel al unui investitor privat, prudent și diligent. Fără acest instrument statul este discriminat, acesta neavând posibilitatea de a se manifesta similar unui investitor privat, prudent și diligent, sens în care apreciem că legislația în vigoare nu este suficientă.

Astfel, promovarea unei astfel de reglementări vine în sprijinul legislației existente în domeniul privatizării, permițând statului adaptarea strategiilor de privatizare în sensul realizării unor oferte care sa fie atractive în procesul de privatizare și care să aducă un beneficiu statului și dezvoltării economice și sociale a țării.  În această situație statul beneficiază realizarea unor obiective de drept public prin intermediul utilizării unor mijloace de drept privat cum sunt cumpărările de acțiuni, în scopul garantării și protejării proprietății private a statului în acord cu prevederile art. 44 și 136 din Constituție.”

BVBStiri BVB

ELECTROARGES SA (ELGS) (20/09/2021)

Numire Reprezentant Permanent Administrator

Turbo Long on Volkswagen AG Vorzuge (RCVWTL1) (20/09/2021)

Reluare tranzactionare - ora 13:05 - Notificare Raiffeisen Centrobank AG modificare limita variatie

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (20/09/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 13-17 septembrie 2021

MedLife S.A. (M) (20/09/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 13-17 septembrie 2021

Turbo Long on adidas AG (RCADSTL1) (20/09/2021)

Reluare tranzactionare - ora 11:30 - Notificare Raiffeisen Centrobank AG modificare limita variatie