Update articol:

SUA dă undă verde pentru primul parc eolian offshore la scară largă

Sursa foto: gwec.net

Sectorul eolian offshore din SUA a făcut marți un pas mare înainte, după ce autoritățile au dat undă verde pentru construcția și funcționarea proiectului Vineyard Wind 1 de 800 de megawați (MW), anunță CNBC.

Într-un comunicat, Departamentul de Interne al SUA (DOI) a descris dezvoltarea, care va fi situată în apele de pe coasta Massachusettsului, ca fiind „primul proiect eolian la scară largă din Statele Unite”.

Proiectul Vineyard Wind ar trebui să genereze 3.600 de locuri de muncă și „să furnizeze suficientă energie pentru 400.000 de case și afaceri”.

Vineyard Wind este un joint venture – 50%-50% – între Copenhagen Infrastructure Partners și Avangrid Renewables. Acesta din urmă este o filială a Avangrid, care face parte din Grupul Iberdrola.

Iberdrola spune că investițiile în proiect se vor ridica la 2,5 miliarde de euro (3,03 miliarde de dolari). Dacă totul merge conform planului, proiectul ar putea intra în funcțiune în 2023.

Într-un interviu telefonic, marți, Jonathan Cole, care este director general global pentru eoliene offshore la Iberdrola, a declarat pentru CNBC că aprobarea proiectului a fost „extrem de semnificativă”: „Acesta este primul permis de acest gen din SUA și se așteaptă ca acesta să fie urmat de multe alte proiecte. Așa că acesta este cu adevărat cel care va începe, cu seriozitate, sectorul eolian offshore american”.

„Deci, este un moment important pentru acest proiect și pentru companiile noastre, dar este, de asemenea, un moment imens pentru întregul sector eolian offshore din SUA”, a mai spus el.

În martie, Departamentele Energiei, Internelor și Comerțului au declarat că doresc ca capacitatea eoliană offshore să atingă 30 de gigawați (GW) până în 2030. Administrația Biden speră că mișcarea va genera mii de locuri de muncă și va debloca miliarde de dolari în investiții în următorii ani.

Dacă această țintă este realizată, aceasta ar reprezenta o extindere semnificativă pentru SUA. În timp ce America găzduiește o industrie eoliană onshore bine dezvoltată, prima instalație eoliană offshore din țară, ferma eoliană Block Island de 30 MW, a început operațiunile comerciale abia la sfârșitul anului 2016.

Cifrele preliminare ale U.S. Energy Information Administration arată că, pentru 2020, cota eoliană a producției de energie electrică a ajuns la 8,4%.

În schimb, ponderile pentru gaze naturale și cărbune au fost de 40,3%, respectiv 19,3%. În general, combustibilii fosili au avut o cotă de 60,3%, în timp ce nuclearul și regenerabilele au avut cote de 19,7% și 19,8%.

SUA mai are mult până să ajungă din urmă piețe mai mature, precum cea din Europa.

Anul trecut, sectorul de acolo a atras peste 26 de miliarde de euro (aproximativ 31,5 miliarde de dolari) investiții, o sumă record, potrivit cifrelor de la organismul industrial WindEurope. În 2020, în Europa a fost instalată o capacitate eoliană de 2,9 GW.

BVBStiri BVB

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (18/06/2021)

Reziliere Contract CTE Iernut

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (18/06/2021)

Convocare AGEA pentru data de 11 august 2021

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (18/06/2021)

Actualizarea politicii de remunerare a actionarilor

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (18/06/2021)

Alocare actiuni SOP2019 - persoane cu responsabilitati de conducere

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (18/06/2021)

Autorizare membru al Consiliului de Administratie