Update articol:
Veste importantă pentru programul de răscumpărare al SIF Transilvania

Surse: ASF a decis reintroducerea la tranzacţionare a acţiunilor COMCM

Autoritatea de Supraveghere Financiara

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis reintroducerea la tranzacţionare a acţiunilor COMCM (CMCM), potrivit surselor noastre, după ce au fost suspendate mai bine de patru ani.

ASF nu a permis tranzacționarea acțiunilor CMCM, pe fondul scandalului din 2014 dintre acționarii mari ai companiei – SIF Transilvania (cu 56,72%) și grupul de acționari din jurul omului de afaceri Constantin Frățilă (cu o deținere cumulată de 41,65%).

În tot acest timp, acționarii minoritari, care au doar 1,6% din companie, nu au putut să își vândă acțiunile. În decizia de suspendare a CMCM, ASF a invocat articolul 137 din Legea 297/2004, potrivit căruia autoritatea poate suspenda tranzacționarea, în cazul în care constată că nu sunt respectate prevederile legale și/sau apreciază că este imposibilă menținerea unei piețe ordonate, putând fi afectate interesele investitorilor. Legea nu preciza și un termen limită pentru suspendare.

Mai mult, decizia de reintroducere a CMCM la tranzacționare este relevantă, întrucât, pe 6 martie, acționarii SIF Transilvania au aprobat un program de răscumpărare de maxim 7,5% din acțiuni, în cadrul căruia va fi oferit, la schimb, pachetul majoritar deținut de societate la COMCM Constanța. 

Potrivit deciziei AGA, plata acţiunilor răscumpărate se va face  – din sursele prevăzute de lege, respectiv 32.842.800 acţiuni vor fi achitate în numerar, din rezervele disponibile (cu excepţia rezervelor legale) înscrise în ultimele situaţii financiare anuale aprobate şi pentru 131.057.200 acţiuni vor fi oferite la schimb valori mobiliare din portofoliul Societăţii.

Programul lăsa posibiliatatea de exit lui Constantin Frățilă, care a dus ani de zile lupte cu conducerea executivă a SIF3, acesta urmând să primească în schimbul celor aproximativ 5% din SIF3 pachetul majoritar de la COMCM 

Anterior AGA, Autoritatea de Supraveghere Financiară a transmis că acţiunile emise de societatea COMCM S.A. nu pot face obiectul unei oferte publice, în lipsa clarificării situaţiei societăţii şi reintroducerii la tranzacţionare.

În schimb, în aprilie, Mihai Fercală, președintele executiv al SIF3 spunea că pregătește prospectul pentru oferta de răscumpărare, aprobată de acționari la Adunarea Generală din 6 martie, iar Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu are temei legal să îl respingă.

Dar, o problemă este faptul că oferta de răscumpărare a SIF Transilvania, aprobată de acționari, a fost contestată în instanță.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (23/05/2022)

Nuclearelectrica si NuScale anunta amplasamentul primului reactor modular mic

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (23/05/2022)

Rascumparare actiuni proprii perioada 16-20.05.2022

CONPET SA (COTE) (23/05/2022)

Notificare detineri (prag < 5%)