Update articol:

Surse: Comisia Europeană ne cere definirea consumatorului vulnerabil, ca să ne amâne infringementul pe gaze, un an și jumătate

Sursa foto - ec.europa.eu Sursa foto - ec.europa.eu
Crearea unui depozit de siguranță pentru înmagazinare – o propunere, pe modelul pieței energiei

Comisia Europeană ar fi de acord să amâne cu un an și jumătate infringementul pe gaze, dacă statul începe să lucreze, din nou, la liberalizarea pieței, potrivit unor surse din industrie. Conform acestora, Comisia cere imperativ definirea consumatorului vulnerabil.

Urmează să fie format un Grup de lucru comun (guvern- Comisia Europeană), care să discute și implementarea unui depozit de siguranță pentru înmagazinare pe piața gazelor – o propunere, pe modelul pieței energiei. La acest depozit de siguranță, ar trebui să contribuie toți jucătorii, iar acesta să fie gestionat de Transgaz.

Potrivit surselor, diferența dintre prețul reglementat de ANRE și cotațiile mari din piață vine din obligațiile de înmagazinare: “Furnizorii puternici cumpără gaze din intern, dar ceilalți, mai mici, sunt nevoiți să importe”.

O altă propunere ce va fi discutată cu Comisia Europeană este să se renunțe parțial la suprataxarea veniturilor suplimentare pentru cosumatorii vulnerabili.

Comisia Europeană a demarat o procedură de infringement împotriva României din cauza controversatei OUG 114/2018. Comisia a constat că obligarea producătorilor de gaze să vândă la prețuri plafonate timp de trei ani este contrară legislației europene.

OUG 114/2018 – aprobată în decembrie 2018 – a fixat la 68 de lei pe MWh, pentru următorii trei ani, preţul pentru întreaga producţie internă de gaze naturale. OUG 19/2019 – aprobată în martie 2019 – a modificat această prevedere, lăsând la preţ fix doar cantităţile de gaze destinate consumatorilor casnici şi termocentralelor, începând cu data de 1 mai.

Preţul gazelor de producţie internă a avut o medie de 101,24 lei pe MWh pe bursă în luna mai, ceea ce reprezintă un record istoric pentru gazele româneşti, potrivit datelor Bursei Române de Mărfuri, citate de Agerpres.

Preţul gazelor româneşti pe bursă a depăşit 101 lei pe MWh în luna mai, ajungând la cotaţii istorice