Update articol:

The Non-Fungible Token (NFT) Market. Oportunitate sau risc ?

Vlad Gabriel Nicolaescu Vlad Gabriel Nicolaescu

Autor: Vlad Gabriel Nicolaescu, Responsabil programe Educație Financiară, ASF

„Money never sleeps” nu este doar un titlu de film, în esență banii sunt făcuți să circule sub o formă sau alta. Trăim cu toții o nouă revoluție industrială/tehnologică, o nouă paradigmă financiară își face din ce în ce mai simțită prezența, cea în care tehnologia și serviciile economice se întâlnesc și formează (noi) ecosisteme financiare. Dacă pe la începutul anilor 2000 telefonul mobil era un simplu aparat cu care primeai și inițiai apeluri telefonice, astăzi, telefonul în era smartphone este device-ul fără de care nu ne mai concepem viața. Cu ajutorul telefonului accesăm internetul, diferite platforme, aplicații, tot cu ajutorul telefonului avem acces la o gamă largă de servicii și platforme financiare, inclusiv de investiții. Ceea ce trebuie să ne preocupe merge în cel puțin 2 direcții. Prima ar fi accesibilitatea serviciilor financiare, iar cea de a doua este riscul asociat acestora.

Ce aduce ceasul, nu aduce anul! Lumea se schimbă și trebuie să fim conștienți de dinamica accelerată din piața financiară și de faptul că aceasta atrage noi și noi riscuri și impune o mai mare atenție acordată noilor instrumente și produse financiare. În principiu esența serviciilor financiare a rămas aceeași, bursa are același rol, băncile au același rol, asigurările servesc aceleași nevoi, ceea ce se schimbă este modalitatea prin care aceste servicii și noi instrumente financiare ajung la consumatori, la investitorii reali sau potențiali și, mai ales, arhitectura acestora, gradul de complexitate și nivelul de sinergii cu alte concepte.

Când vorbim despre instrumente financiare investiționale, primul aspect care are o tracțiune mare în rândul oamenilor este randamentul asociat sau, cu alte cuvinte, cât de mult pot câștiga în urma unei investiții. Mirajul unui câștig rapid, de foarte multe ori, câștigă bătălia dintre raționament și vis. Un astfel de raționament poate fi unul de tip ancoră, comportamentul investițional fiind puternic influențat de un anumit reper, iar de cele mai multe ori reperul este conceptul puternic împins mediatic, randamentul promovat sau înregistrat în dreptul unui anumit instrument financiar.

Piața activelor, a capitalurilor descentralizate conduce automat către 2 zone sau altfel nuanțat, către o relație duală: criptomonedele și tehnologia blockchain. Dacă criptomonedelor li se acordă o atenție foarte mare în ultimii ani, un nou concept (financiar) un soi de activ asociat rețelelor de tip blockchain este cel al NFT-urilor. Acronimul NFT se traduce – Non Fungible Tokens – token-uri sau jetoane nefungibile, fiind în esență active digitale care se tranzacționează cu ajutorul criptomonedelor (dar nu numai) în rețele blockchain. Una dintre trăsăturile caracteristice NFT-urilor este unicitatea, acest activ digital neputând  fi reprodus. Revenind, în tot acest malaxor de noi instrumente financiare abstracte, de noi tehnologii, token-urile nefungibile capătă o tot mai mare amploare și se naște în mod natural întrebarea: sunt riscante aceste noi oportunități investiționale? De regulă, un NFT se asociază cu zona artelor, zona artistică, activ digital putând fi un desen, o fotografie, un e-mail, o pictură, un videoclip, o melodie sau o colecție de melodii. Mai mult decât atât, NFT-urile încep să fie asociate cu realitatea virtuală – terenuri, obiecte virtuale, cu alte cuvinte, acest concept se integrează în ceea ce va însemna sau deja înseamnă Metavers, realitate augmentată șamd.

Este evident că orice instrument sau serviciu financiar vine să satisfacă o anumită nevoie, o anumită cerință. Foarte mulți se întreabă „bine, dar un NFT la ce folosește, de unde atâta frenezie încât volumele tranzacționate să însemne multe miliarde de dolari, dolarul fiind valoarea de referință, deși cele mai multe tranzacții se realizează în criptomonede”. Promotorii unor astfel de instrumente consideră această piață o zonă a colecționarilor de conținut digital, considerându-se că o astfel de nevoie trebuia satisfăcută.

Prima concluzie este că în „noua lume” lucrurile capătă noi și noi dimensiuni existând părți bune ale inovației tehnologice, financiare, dar este obligatoriu de a fi înțelese și conștientizate riscurile asociate unor astfel de concepte. În lumea banilor există 2 tipuri de servicii și instrumente financiare, cele reglementate și cele nereglementate. Cel mai tranzacționat instrument financiar rămân acțiunile la companii, instrument financiar reglementat, instrumentul nereglementat puternic tranzacționat fiind criptomoneda. Sigur, lucrurile pot fi extinse, inclusiv spre zona Forex.

Deci, „a fi sau a nu fi reglementat?” O astfel de întrebare atrage un răspuns destul de simplu dar complex în același timp. O piață financiară reglementată are în spate un set de reguli, un arbitru de piață – reglementator și supraveghetor, în cazul nostru Autoritatea de Supraveghere Financiară- și, deși nu există instrumente sau investiții fără risc, operațiunile pe o piața reglementată sunt „observate” constant pentru o bună protecție a participanților la respectiva piață. Cu alte cuvinte, unde sunt reguli și proceduri clare și „riscul este observat și tratat”, astfel încât riscul investițional să se deruleze în condițiile unei piețe libere și concurențiale.

Pe de altă parte, o piață nereglementată, așa cum este cea a criptomonedelor sau mai nou, a altor tipuri de „instrumente”, așa cum sunt NFT-urile, conduce spre o zonă puternic volatilă, cu risc investițional puternic, neexistând reguli de piață, de tranzacționare sau o instituție care să supravegheze aceste operațiuni. Sigur, așa cum precizam anterior, este destul de complicat pentru un instrument tradițional, reglementat, să creeze emoție așa cum se întâmplă în cazul instrumentelor volatile, care pot aduce câștiguri mari pe termen scurt, speculative, de cele mai multe ori.

O a doua concluzie se referă la gestionarea emoțiilor. Se spune că un trader de succes sau un investitor eficient este cel care își poate controla emoția și primul impuls – dorința de a câștiga mult și rapid. În era digitală -unde accesul la instrumente financiare este unul facil, promovarea platformelor investiționale fiind foarte puternică-, intervine nevoia de a ne răspunde la o întrebare: mergem în zone cu reguli, cu instrumente cu randamente poate mai mici dar și cu riscuri mai mici, cu reguli și cu mecanisme de protecție pentru investitori sau mergem către zone riscante care ne pot conduce inclusiv pe drumul banilor pierduți. Analiza de oportunitate este individuală, însă indiferent de decizia luată, este bine să fim conștienți de nivelul de risc al investiției pe care dorim să o realizăm, un randament mai mic fiind de cele mai multe ori de preferat unei pierderi sau unei fluctuații foarte mari a pieței. De aceea, experții în educație financiară ai Autorității de Supraveghere Financiară au pentru publicul larg un sfat clar: nu ezitați să vă informați corect și deplin, nu ezitați să urmați cursuri de pregătire financiară, nu ezitați să cereți experților lămuriri și cunoștințe necesare pentru a păși cu încredere și cu mai multă siguranță pe drumul investițiilor financiare.

Succes!

 

BVB | Știri BVB

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (07/12/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 5-6 decembrie si finalizare etapa 1

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (07/12/2022)

Notificare Estinvest - rezultate oferta publica de cumparare de actiuni emise de CHIMCOMPLEX