Update articol:

The Telegraph – Oamenii de știință: Coronavirusul s-a dezvoltat într-o boală mai agresivă

pixabay.com pixabay.com

Coronavirusul s-a dezvoltat în două tulpini, una care pare a fi mult mai agresivă, au spus oamenii de știință, citaţi de The Telegraph, într-o descoperire care ar putea împiedica încercările de a dezvolta un vaccin.

Cercetătorii de la Școala de Științe a Vieții de la Beijing și Institutul Pasteur din Shanghai au descoperit că virusul a evoluat în două tulpini majore – denumite tipuri „L” și „S”. Cele mai vechi „tip S” par a fi mai blânde și mai puțin infecțioase, în timp ce „tipul L” care a apărut mai târziu, se răspândește rapid și reprezintă în prezent aproximativ 70% din cazuri.

Analiza genetică a unui bărbat din SUA, care a fost detectat pozitiv la 21 ianuarie, a arătat, de asemenea, că este posibil să fie infectat cu ambele tipuri.

Constatarea vine la doar câteva zile după ce experții guvernamentali în domeniul sănătății au avertizat că virusul poate lovi Marea Britanie în „valuri multiple” și a dus la temeri că unele vaccinuri nu pot funcționa asupra tulpinilor mutate.

Dr. Stephen Griffin, de la Institutul de Cercetări Medicale Leeds și președinte al Diviziei Virus din cadrul Societății de Microbiologie, a spus că două dintre schimbările dintre liniile „S” și „L” au fost într-o proteină critică numită „spike”, care joacă un rol cheie în procesul de infecție și în vaccinurile țintă.

Dr. Griffin a spus că dezvoltatorii ar trebui să testeze dacă vaccinurile lor prototip vor neutraliza virușii cu aceste modificări, dar a adăugat că variațiile au fost „destul de limitate” și este posibil să nu fie un „obstacol imens”.

Aproximativ 35 de laboratoare și instituții se întrec să dezvolte un vaccin, dar este improbabilă ca inocularea pe scară largă să fie lansată anul viitor, a mai spus Dr Griffin.

Profesorul virolog, Jonathan Ball, a avertizat, de asemenea, că mutațiile ar putea afecta producția de vaccin, dar a spus că rezultatele chineze au nevoie de replicare cu un studiu mai mare. „În momentul de față, nu avem certitudinea că virusul s-a schimbat în ceea ce privește severitatea sau infecțiozitatea, așa că trebuie să fim precauți atunci când interpretăm aceste tipuri de studii bazate pe computer”, a adăugat el.

Oamenii de știință chinezi, care au analizat ADN-ul viral de la 103 persoane infectate, au spus că se pare că cel mai puțin periculos este cel de  „tip S”, posibil din cauza unor măsuri de protejare a sănătății publice din China (carantină).

Cu toate acestea, Dr. Bharat Pankhania, lector principal clinic la Universitatea din Exeter Medical School, a spus că este imposibil de știut ce a cauzat încetinirea.

În această săptămână, guvernul britanic și-a pus la punct planul de luptă pentru combaterea focarului, avertizând că, în cel mai rău caz, 80% din populație ar putea fi infectată, cu o rată relativ mare de decese în rândul persoanelor în vârstă și fragile.

Experții științifici guvernamentali prevăd că focarul ar putea dura în jur de patru până la șase luni. Directorul medical (CMO) al guvernului, profesorul Chris Whitty, a  crede că există acum o transmisie continuă între oameni în Marea Britanie – ceea ce ar putea duce la cifre în spirală – deși nu este clar ce variantă se răspândește în Marea Britanie.

Prof. Witty a spus că este puțin probabil ca Marea Britanie să urmeze exemplul Chinei de închidere a orașelor, deoarece virusul s-a răspândit deja prea departe.

Există acum peste 90.000 de cazuri la nivel mondial cu peste 3.000 de decese.

 

BVB | Știri BVB

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (28/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (28/06/2022)

Act aditional Contract de imprumut cf. art. 234 lit. i Reg. 5 din 2018

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (28/06/2022)

Tranzactii de tipul celor enumerate la art. 19 din Reg. privind abuzul de piata

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (28/06/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 20.06.2022 - 27.06.2022