Update articol:

UE face apel la menţinerea impulsului pentru un acord de pace între Armenia şi Azerbaidjan

Charles Michel Sursa: twitter.com/eucopresident

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a raportat “progrese” în urma discuţiilor dintre liderii Armeniei şi Azerbaidjanului purtate duminică la Bruxelles şi a cerut menţinerea impulsului în vederea unui acord de pace, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Cele două ţări din Caucaz se luptă de 30 de ani pentru controlul asupra enclavei Nagorno-Karabah.

Întâlnirea dintre premierul armean, Nikol Pashinyan, şi preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a cincea de acest fel în cadrul medierii europene, a avut loc la sfârşitul unei săptămâni marcate de noi ciocniri la graniţa dintre cele două ţări, în care un soldat armean şi un soldat azer au fost ucişi.

Charles Michel a asigurat, după întâlnire, că cei doi lideri “împărtăşesc o dorinţă comună de pace”, descriind discuţiile drept “sincere, deschise şi productive”.”În urma discuţiilor pozitive recente din Statele Unite cu privire la un tratat de pace, ar trebui menţinut impulsul pentru a face paşi decisivi către semnarea unui acord de pace cuprinzător”, a adăugat el.

Oficialul european se referea la discuţiile purtate timp de patru zile la începutul lunii mai, la Washington, între delegaţiile armeană şi azeră.

Charles Michel a indicat că cei doi lideri au convenit să reia întâlnirile bilaterale privind delimitarea frontierei. S-au făcut “progrese clare” în deblocarea transportului,”în special în ceea ce priveşte redeschiderea legăturilor feroviare către şi prin” enclava azeră Nahicevan, situată între Armenia şi Iran, a spus el.

Cei doi lideri au convenit, de asemenea, asupra unor noi eliberări de deţinuţi în următoarele săptămâni.

O nouă întâlnire între Pashinyan si Aliyev este programată pe 1 iunie la Chişinău, cu implicarea preşedintelui francez Emmanuel Macron şi a cancelarului german Olaf Scholz, pe lângă Charles Michel, în marja celui de-al doilea summit al Comunităţii Politice Europene.

Cele două ţări caucaziene au dus două războaie, la începutul anilor 1990 şi în 2020, pentru controlul asupra enclavei Nagorno – Karabah. Tensiunile s-au reluat recent, când Baku a anunţat, pe 23 aprilie, că a instalat un prim punct de control rutier la intrarea în coridorul Lachin, singura axă ce leagă Armenia de enclava separatistă, deja supusă unei blocade care a cauzat penurie şi pene de curent.

BVB | Știri BVB

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (02/06/2023)

Fitch confirma Ratingul BBB- cu perspectiva stabila

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (02/06/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni detinut la IAMU S.A.

Banca Transilvania TURBO LONG 10/1.77/1.82 (EBTLVTL19) (02/06/2023)

Notificare Erste Group Bank AG - EBTLVTL19 este sold-out