Update articol:

Un grup pentru drepturile informatice suspectează guvernul Spaniei de spionarea secesioniştilor catalani

cybersecurity atac cibernetic Sursa Pixabay

Grupul pentru drepturile informatice Citizen Lab a constatat că peste 60 de persoane apropiate de mişcarea separatistă din Catalonia au fost urmărite cu ajutorul spyware-ului Pegasus, produs de grupul NSO din Israel, transmite luni Reuters, potrivit Agerpres.

Printre cei vizaţi de programul spion se numără europarlamentari, alţi politicieni, avocaţi şi activişti.

Citizen Lab afirmă că dispozitivele ţintă au fost infectate cu Pegasus între 2017 şi 2020, după tentativa nereuşită a Cataloniei de a-şi declara independenţa. Grupul cu sediul în Toronto a precizat că nu a reuşit să stabilească în mod concludent autorii operaţiunilor de spionaj informatic, însă “dovezi circumstanţiale puternice sugerează o legătură cu autorităţile spaniole”.

Şeful executivului catalan, Pere Aragones, al cărui telefon a fost interceptat cu ajutorul Pegasus, a comentat pe Twitter că “este o ruşine de nejustificat”, “un atac extrem de grav împotriva drepturilor fundamentale şi a democraţiei”. El a apreciat că s-a depăşit astfel o “linie roşie” şi a cerut explicaţii din partea guvernului Spaniei.

Agenţia Reuters nu a reuşit să obţină o reacţie din partea cabinetului de la Madrid.

Ancheta Citizen Lab a început în 2020, după ce cercetătorii care lucrau cu serviciul de mesagerie instant al Facebook i-au avertizat pe mai mulţi deputaţi catalani, inclusiv pe Roger Torrent, preşedintele din acea perioadă al parlamentului regional, că telefoanele lor au fost penetrate.

La momentul respectiv, ministrul spaniol de interne Fernando Marlaska a negat orice implicare a guvernului sau a serviciilor de informaţii ale Spaniei. Ulterior, ziarul El Pais a scris că serviciul de informaţii CNI a avut acces la software.

Comitetul european pentru protecţia datelor a cerut interzicerea Pegasus în urma unor acuzaţii că programul spion a fost utilizat abuziv de guverne împotriva unor activişti pentru drepturile omului, jurnalişti şi politiceni.

Săptămâna trecută, Reuters a relatat că mai mulţi oficiali de rang înalt ai Uniunii Europene au fost victimele acestui spyware, cu ajutorul cărora pot fi accesate fotografiile, materialele video şi alte informaţii private stocate în dispozitivul ţintă.

NSO, care comercializează Pegasus ca instrument pentru instituţiile de aplicare a legii, nu a răspuns imediat solicitării Reuters de a comenta.