Ungaria lucrează la modificarea structurii de finanţare pentru noile reactoare construite de Rusia la centrala nucleară de la Paks, astfel încât Budapesta să înceapă să ramburseze creditul oferit de Rusia numai după ce noile reactoare vor începe să livreze energie electrică, a declarat vineri un ministru ungar, după ce o analiză a Uniunii Europene a contractului încheiat de Ungaria cu Rusia a contribuit la întârzierea acestui proiect, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Situată la 100 de kilometri sud de Budapesta, centrala nucleară de la Paks a fost construită în anii ’80 de sovietici şi furnizează aproape 40% din necesarul de electricitate al Ungariei. Actuala centrală ar urma să fie închisă undeva după 2030.
În luna decembrie 2014, Rusia şi Ungaria au semnat contractul pentru construcţia a două noi unităţi la centrala nucleară de la Paks. În virtutea acordului semnat între Moscova şi Budapesta, pentru finanţarea proiectului ce va fi realizat de compania rusă Rosatom, Ungaria va primi din partea Rusiei un împrumut în valoare de 10 miliarde de euro, care va fi returnat de statul ungar până în anul 2046, cu o rată anuală a dobânzii cuprinsă între 3,9% şi 4,9%.
Însă lucrările de construcţie la cele două noi reactoare au fost întârziate, unul dintre motive fiind şi analiza efectuată de Uniunea Europeană asupra contractului convenit de Budapesta cu firma Rosatom, analiză care a inclus şi modalitate de finanţare a proiectului.
“Atunci când vom cunoaşte termenii limită pentru contractul tehnic, vom modifica structura de finanţare a contractului”, a declarat ministrul responsabil cu acest proiect, Janos Suli, adăugând că această structură va respecta procedurile impuse de Comisia Europeană.
“Vom începe rambursarea ratelor după ce reactoarele vor începe producţia. Nu este vorba de despăgubiri, de plăţi suplimentare ci doar o modificare a calendarului de rambursare”, a mai spus Janos Suli. Acesta a dezvăluit că miniştrii de Finanţe din Rusia şi Ungaria lucrează la modificarea acordurilor de finanţare, urmând ca ministrul ungar de Finanţe, Mihaly Varga, să efectueze o vizită la Moscova pentru a finaliza modificările care vor fi aprobate de Parlamentul ungar.
Cele două noi reactoare, cu o capacitate de 1.200 de megawaţi fiecare, sunt destinate să înlocuiască cele patru unităţi care funcţionează în prezent la centrala de la Paks.
La mijlocul anului trecut, Janos Suli declara că cele două noi unităţi ale centralei nucleare de la Paks (Ungaria), ce vor fi construite şi finanţate de Rusia, au un preţ fix de 12,5 miliarde euro. Suli a mai spus atunci că Rusia va acorda Ungariei un credit de 10 miliarde de euro pentru proiectul noilor unităţi ale centralei de la Paks, iar restul de 2,5 miliarde euro vor fi asigurate din surse interne.