Update articol:

Uniunea Europeană are în vedere construirea unei fabrici avansate de semiconductori în Europa

https://pixabay.com/ https://pixabay.com/

Uniunea Europeană are în vedere construirea unei fabrici avansate de semiconductori în Europa, încercând să evite să se bazeze pe SUA și Asia pentru tehnologie, potrivit https://europe.autonews.com/.

UE explorează modul de producere a semiconductoarelor cu caracteristici mai mici de 10 nanometri și, în cele din urmă, până la cipuri de 2 nanometri, potrivit oamenilor familiarizați cu proiectul. Scopul este de a reduce dependența de țări precum Taiwan pentru cipurile care alimentează sistemele wireless 5G, mașinile conectate, calculul de înaltă performanță și multe altele.

Taiwan Semiconductor Manufacturing și Samsung Electronics din Coreea de Sud, cei doi lideri care produc cele mai inovatoare procesoare din sector, ar putea fi implicați în proiectul UE, dar nu s-a decis nimic, a declarat un oficial francez al Ministerului Finanțelor într-un briefing de presă joi, potrivit Bloomberg.

Planurile UE vin într-un moment în care producătorii de automobile se confruntă cu lipsa semiconductorilor. Grupul Volkswagen a pierdut zeci de mii de mașini în producție, iar Daimler a spus că face tot ce poate pentru a minimiza efectele blocajului de aprovizionare la nivel de industrie. Deși problema se poate dovedi a fi de scurtă durată, problema a evidențiat dependența Europei de aprovizionarea cu  tehnologie cheie din străinătate.

Încercările europene de a crește producția – conduse parțial de comisarul european pentru industrie, Thierry Breton – ar putea implica re-dezvoltarea unei turnătorii existente sau construirea uneia noi, au spus sursele, care au adăugat că nu s-a luat o decizie finală și că termenul proiectului nu este încă stabilit.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene nu a răspuns la solicitările de comentarii. Un purtător de cuvânt al TSMC a refuzat să comenteze.

În condiţiile în care cândva a fost un centru de fabrici de semiconductori, Europa a redus dramatic producția în ultimii 20 de ani, proiectanții de cipuri auto, inclusiv NXP Semiconductors și Infineon Technologies, preferând să externalizeze o mare parte din producție către giganți precum TSMC și alte turnătorii. Când producătorii de automobile au dorit să crească comenzile la sfârșitul anului 2020, s-au luptat să-și asigure capacitatea, după ce cererea fusese deja alocată altor industrii, cum ar fi smartphone-urile.

UE a trasat anul trecut ca obiectiv producerea cel puțin a o cincime din cipurile și microprocesoarele din lume în funcție de valoare, fără a oferi detalii cu privire la modul în care acest lucru ar fi atins. „Fără o capacitate europeană autonomă de microelectronică, nu va exista suveranitate digitală europeană”, a spus Breton într-un discurs, adăugând că Europa reprezintă în prezent mai puțin de 10% din producția globală de procesoare și alte microelectronice.

Pentru a atinge aceste obiective, Comisia Europeană a declarat că va lansa o alianță europeană privind microelectronica, care va include probabil principalii producători de cipuri din Europa și, eventual, producători de automobile și companii de telecomunicații. Lucrările tehnice sunt în desfășurare pentru a stabili un plan pentru alianță, dar au avut loc deja discuții inițiale despre planurile de fabricație, potrivit oamenilor familiarizați cu problema. Alianța urmează să fie dezvăluită formal la sfârșitul primului trimestru al anului.

Planurile Europei de a reinvesti în fabricarea cipurilor de vârf ar putea fi prea puțin, prea târziu, întrucât China, Japonia și SUA încearcă cu toții să își mărească sau să-și recapete independenţa în semiconductori. Lideriir din industrie Samsung și în special TSMC au anunțat cheltuieli de capital de până la 28 de miliarde de dolari pentru acest an.

Industria a petrecut zeci de ani realizând un lanț de aprovizionare global bine uns, care ar fi dificil de schimbat peste noapte, potrivit lui Peter Wennink, director executiv al ASML Holding din Olanda, care deține un monopol eficient asupra mașinilor necesare fabricării celor mai bune cipuri. Regiunile vor trebui să reconstruiască un ecosistem local, ceea ce la rândul său ar crește probabil costurile.

„Dacă credeți că puteți reproduce acest lucru într-un termen foarte scurt, pur și simplu nu este posibil”, a spus Wennink la conferința de presă ASML din ianuarie, adăugând: „Dacă guvernele sunt hotărâte să facă acest lucru, va dura ani de zile și nu luni”.

În Europa, unele companii de semiconductori au pus la îndoială planurile UE de a produce cipuri de 2 nm, care au ca scop provocarea liderilor din industrie Samsung și TSMC. Companiile asiatice, ale căror cipuri de vârf actuale sunt de 5 nm, ambele au planuri să coboare la 3nm și mai avansat.

În mod tradițional, producătorii de autovehicule folosesc cipuri relativ de bază, dar, pe măsură ce mașinile fabricate de Tesla și VW au devenit din ce în ce mai dependente de software, cererea pentru semiconductori mai mici a crescut. GlobalFoundries este principala turnătorie din Europa, care produce de obicei procesoare de 28 nm la fabrica sa din Dresda pentru aplicații obișnuite.

„În ceea ce privește geo-strategia și din perspectiva rezistenței în sistemul internațional, ar avea mult sens să existe o turnătorie avansată” în Europa, a spus Mathieu Duchatel, care conduce programul pentru Asia la Institutul Montaigne, adăugând că, deși în prezent, s-ar putea să nu fie încă nevoie de cipuri de 5 nm în Europa, decenii în viitor ar putea fi de folos, în special în inovația în domeniul apărării.

Unul dintre cele mai mari obstacole pentru planurile de semiconductori ale UE ar putea fi redus la finanțare. . La o conferință de săptămâna trecută, ministrul francez de finanțe, Bruno LeMaire, a declarat că proiectele industriale europene, inclusiv semiconductorii, sunt foarte scumpe.

Breton a declarat anul trecut că alianța privind producţia de cipuri va fi o investiție publică și privată inițială combinată de până la 30 de miliarde de euro, doar puțin mai mare decât cheltuielile de capital anuale ale TSMC din acest an. Aproximativ 19 state membre au susținut deja planurile comisiei și au convenit să stabilească un instrument de investiții cofinanțat de țările și companiile participante. Cel puțin 20% din fondul de recuperare al UE de 672,5 miliarde de euro a fost, de asemenea, alocat pentru priorități digitale, inclusiv microelectronică.

BVB | Știri BVB

Sphera Franchise Group (SFG) (21/01/2025)

Erata notificare - rascumparare actiuni proprii 13-17.01.2025

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (21/01/2025)

Hotarari AGOA & AGEA 21.01.2025

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (21/01/2025)

Actualizare cu privire la procedura de selectie a unui AFIA