Update articol:

Victoria Nuland crede că proiectul Nord Stream 2 nu va fi reînviat; Sistemele de apărare antirachetă și antiaeriană Iron Dome nu pot fi livrate cu promptitudine Ucrainei

Victoria Nuland Sursa foto: Twitter
  • Proiectul gazoductului Nord Stream 2 este în prezent „mort”, a declarat subsecretarul de stat al SUA pentru afaceri politice.

Subsecretarul de stat al SUA pentru Afaceri Politice, Victoria Nuland, consideră că proiectul gazoductului Nord Stream 2 este în prezent „mort” și este puțin probabil să fie „reînviat”.

În cadrul unei sesiuni a Comisiei de Afaceri Externe a Senatului SUA de marți, unul dintre senatori a întrebat-o pe Nuland dacă consideră că sancțiunile impuse de Washington asupra Nord Stream 2 ar trebui să fie permanente.

„Cred că Nord Stream 2 este acum mort<…> Nu cred că va fi reînviat vreodată”, a spus ea, potrivit TASS.

Pe 22 februarie, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că guvernul german a oprit procesul de certificare a gazoductului Nord Stream 2, după ce Rusia a recunoscut Republicile Populare Donețk și Lugansk. În ziua următoare, președintele american Joe Biden a instruit administrația să impună sancțiuni împotriva Nord Stream 2 AG și reprezentanților conducerii sale, ca răspuns la acțiunile Rusiei în Ucraina.

Construcția Nord Stream 2 a fost finalizată integral pe 10 septembrie 2021. Inițial, era planificată să fie finalizată înainte de sfârșitul anului 2019, dar din cauza sancțiunilor Washingtonului, construcția a fost amânată. Conducta de gaz este formată din două șiruri cu o capacitate totală de 55 de miliarde de metri cubi pe an, care merg de la coasta Rusiei prin Marea Baltică până în Germania.

Moscova a subliniat în mod repetat că Nord Stream 2 este un proiect comercial și este implementat împreună cu partenerii europeni.

De asemenea, Victoria Nuland a spus că va sprijini stabilirea unei prezențe regulate de rotație a forțelor NATO în Marea Neagră. “Eu personal sunt în favoarea acestui lucru de mult timp. După cum știți, NATO, ca și Statele Unite, are un program regulat de exerciții”, a spus ea, răspunzând la o întrebare în timpul unei sesiuni a Comisiei pentru afaceri externe a Senatul SUA.

Nuland a mai spus că după reunificarea Crimeei cu Rusia, Moscova a început să desfășoare „o mare varietate de arme avansate” în peninsulă, ceea ce i-a oferit posibilitatea de a bloca unele secțiuni ale Mării Negre într-un mod „inacceptabil” pentru Statele Unite.

Anterior, șeful delegației ruse la discuțiile de la Viena privind securitatea militară și controlul armelor, Konstantin Gavrilov, a remarcat că NATO desfășoară regulat exerciții în apropierea granițelor ruse și, de asemenea, efectuează zboruri de recunoaștere deasupra Mării Negre și a statelor baltice. El a subliniat că Rusia în niciun caz nu va permite desfășurarea infrastructurii NATO pe teritoriul statelor de graniță.

Sistemele de apărare antirachetă și antiaeriană Iron Dome nu pot fi livrate cu promptitudine Ucrainei, în ciuda apelurilor de la Kiev, a declarat marți subsecretarul de stat al SUA pentru Afaceri Politice, Victoria Nuland, în cadrul unei sesiuni a Comisiei de Relații Externe a Senatului.

“Voi spune doar despre sistemul “Iron Dome”. Nu poți doar să pocnești din degete pentru a-l face să apară, necesită antrenament, capacitatea de a înlocui și alte lucruri. Dar sunt și alte lucruri pe listă pe care cred că noi le putem face”, a spus Nuland referindu-se la solicitările autorităților ucrainene de a le furniza arme și echipamente militare din Occident.

Nuland nu a intrat în detalii, dar a remarcat că Washingtonul a predat recent Kievului un număr mare de radare cu contrabaterie.

Nuland a refuzat să răspundă la întrebările despre dificultățile politice asociate cu furnizarea de arme și echipamente militare Ucrainei în cadrul audierilor publice.

Anterior, presa israeliană a raportat că guvernul statului evreu a refuzat să transfere sistemele de apărare antirachetă Iron Dome în Ucraina. Aceste arme au fost create în Israel. Statele Unite sunt implicate financiar în producția Iron Dome.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/06/2022)

Finalizarea ofertei publice de cumparare

TERAPLAST SA (TRP) (24/06/2022)

Desemnare agent de plata pentru dividende 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (24/06/2022)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (24/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/06/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)