Update articol:
MINISTRUL ADJUNCT AL AFACERILOR EXTERNE AL RUSIEI, SERGHEI RYABKOV:

“Este timpul să abandonăm dolarul”

Moscova a declarat că va răspunde cu certitudine ultimelor sancțiuni ale SUA împotriva Rusiei, impuse vineri, în special prin intensificarea eforturilor să abandoneze moneda americană în tranzacțiile comerciale, potrivit ministrului adjunct al Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Ryabkov.

“A sosit momentul să trecem de la cuvinte la fapte și să scăpăm de dolar ca mijloc de decontare reciprocă și să căutăm alternative”, a spus el într-un interviu acordat revistei “International Affairs”, citat de RT.

El a explicat că această măsură va veni însoțită de alte “represalii” ca răspuns la o lista în creștere de sancțiuni din partea SUA.

Anterior, ministrul rus al energiei, Aleksandr Novak, a declarat că un număr din ce în ce mai mare de țări sunt interesate să înlocuiască dolarul ca mijloc de intemediere în tranzacțiile petroliere globale și în alte tranzacții.

“Există o înțelegere comună că trebuie să ne îndreptăm spre utilizarea monedelor naționale în tranzacțiile noastre. Este și o nevoie, și o necesitate a părților”, a spus Novak.

Potrivit ministrului, aceasta se referă atât la Turcia, cât și la Iran, cu probabilitatea ca mai multe țări să se alăture valului de dedolarizare în creștere: “Luăm în considerare să folosim monedele naționale în schimburile cu aceste țări. Acest lucru necesită anumite ajustări în sectoarele financiar, economic și bancar”.

Potrivit zerohedge.com, Kremlinul este interesat să tranzacționeze cu Ankara folosind rubla rusească și lira turcească. India a promis, de asemenea, să plătească pentru petrolul iranian în rupii.

Între timp, cea de-a doua cea mai mare economie din lume, China, a luat măsuri pentru a contesta dominanța dolarului cu lansarea unui contract futures pe petrol susținut de moneda chineză, petro-yuan. China și Iranul au convenit deja să renunțe la utilizarea dolarului în comerțul mondial, deoarece China a majorat achizițiile de petrol iranian în contradicție cu sancțiunile aplicate de SUA.

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (22/10/2020)

Tranzactii parti afiliate - SDTS si EFSA

PRIMARIA ORASULUI NAVODARI (NAV27) (22/10/2020)

Plata cuponului 23 si rambursare rata principal 23 & calcul rata dobanda pentru cuponul 24

CEMACON SA (CEON) (22/10/2020)

Desfasurare AGEA 29/30.10.2020 in contextul COVID 19

TURISM, HOTELURI, RESTAURANTE MAREA NEAGRA S.A. (EFO) (22/10/2020)

Plata dividend conform Hotarare AGOA nr.8 din 05.10.2020