Update articol:

Aderarea la OECD – proiectul acestei generații (Alexandru Ciuncan)

Autor: Alexandru Ciuncan, director general UNSAR

OECD – OCDE înseamnă transparență, guvernanță solidă și stabilitate economică. Iar integrarea mai profundă a României în economia globală aduce beneficii esențiale, inclusiv creșterea încrederii investitorilor și o mai bună incluziune financiară – aspecte punctate clar de către Luca Niculescu, Coordonatorul național al aderării României la OECD, cu ocazia unui recent eveniment organizat de către ISF.

Firește, industria de asigurări susține pe deplin aderarea țării noastre la OECD. Asigurările sunt esențiale pentru stabilitate și prosperitate economică. Sunt o plasă de siguranță pentru oameni și companii și reduc inclusiv presiunea financiară pusă pe resursele publice în cazul producerii unor evenimente nefericite. Practic, contribuim zilnic, ca industrie, prin plata unor despăgubiri de 5,2 milioane de euro, punând bazele unei societăți mai pregătite în fața neprevăzutului și a unei economii mai reziliente, în armonie cu valorile OECD.

Este binecunoscut faptul că organizația este o platformă importantă pentru colaborarea internațională, dezbătând teme complexe precum schimbările climatice, bunăstarea, educația financiară, digitalizarea și competitivitatea economică globală. Mă voi referi în mod special la 3 dintre aceste aspecte:

I. Schimbările climatice sunt, deja, o realitate. Una îngrijorătoare, desigur. 8 din 10 români cred că există o legătură directă între schimbările climatice și frecvența și severitatea cu care se produc anumite riscuri/fenomene atmosferice (inundații, alunecări de teren, furtuni, vijelii etc.) – arată cel mai recent studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie pentru UNSAR.

Iar efectele schimbărilor climatice se regăsesc inclusiv în despăgubirile plătite pe segmentul asigurărilor de locuințe pentru acoperirea prejudiciilor cauzate de furtuni sau inundații naturale – care s-au dublat în ultimii ani. Cu toate acestea, în continuare, 8 din 10 locuințe nu beneficiază de nicio formă de protecție financiară oferită de polițele de asigurare – deși vedem o creștere a gradului de curprindere, chiar dacă ritmul este, încă, unul ceva mai timid. Există însă vești bune, căci 30% dintre români declară că au în plan achiziționarea ambelor tipuri de asigurări pentru locuințe, spun cercetările IRES.

Acesta este contextul în care vom continua, alături de Membrii UNSAR, să vorbim public din ce în ce mai mult despre astfel de soluții – pentru a avea comunități mai reziliente. De altfel, chiar în aceste zile, campania #sigurACASA este în plină desfășurare.

II. Bunăstarea centrată pe individ Raportul How’s Life? 2024, publicat chiar acum câteva zile de OECD, arată că indicatorii de bunăstare depășesc dimensiunea economică și că trebuie incluși aici și factori precum sănătatea, conexiunile sociale și securitatea financiară.

În linie cu această idee, UNSAR lansează o nouă provocare, intitulată ABS – Alianța pentru BunăStare. Alianța este aliniată cu această viziune a OECD, promovând o agendă axată pe sănătate, educație și reziliență socială, în concordanță cu principiile OECD. Sunt deja 8 organizații și instituții de renume care și-au confirmat deja implicarea în ABS. Vom reveni cu mai multe detalii pe acest subiect în anul următor.

III. Educația financiară – este un alt element esențial pentru o economie robustă, iar integrarea României în OECD va încuraja cetățenii să devină mai informați și mai responsabili. La UNSAR (ca membru afiliat al OECD International Network on Financial Education încă din 2021), suntem determinați să contribuim la acest obiectiv.

Prin campanii anuale de informare, UNSAR și Membrii noștri își asumă un rol activ în responsabilizarea și protecția consumatorilor și a clienților. Ne vom continua acest rol pe care ni l-am asumat în ultimii ani, amplificând în 2025 eforturile noastre.

În istoria sa de 30 de ani, UNSAR a fost martor și a contribuit la pași importanți făcuți de țara noastră:

  • piața de asigurări a crescut de 30 de ori din 1994, de 4 ori din 2004 și de 2 ori din 2014
  • speranța de viață în România a crescut cu 6,5 ani. PIB-ul și salariul mediu net au crescut de peste 10 ori
  • am fost martori ai aderării țării noastre la NATO (2004) și la Uniunea Europeană (2007).

Acum, aderarea României la OECD nu înseamnă doar o integrare economică profundă, ci și accesul la o rețea vastă de expertiză internațională și de bune practici (precum deductibilitatea asigurărilor de viață care în țara noastră se lasă în continuare așteptată).

Este o oportunitate istorică pentru economia noastră, iar industria asigurărilor este pregătită să joace un rol important în această călătorie. Numai împreună putem aduce asigurările mai aproape de români!

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (17/04/2025)

Informatii ulterioare publicarii Convocatorului AGOA din 29/30 aprilie 2025

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (17/04/2025)

Masuri adoptate de Consiliul de Supraveghere

LION CAPITAL S.A. (LION) (17/04/2025)

Autorizare administratori societate

SIMTEL TEAM (SMTL) (17/04/2025)

Semnarea unui contract semnificativ in legatura cu proiectul Giurgiu