Update articol:
După liberalizarea totală a pieței,

ASF: Tranzacțiile de tip OTC au însumat 2,9 miliarde lei, marea majoritate fiind de tip turnaround

Valoarea totală a tranzacțiilor OTC cu decontare în lei înregistrate la Depozitarul Central pentru perioada septembrie 2018 – aprilie 2019 a fost de 2.928.527.087 lei, după liberalizarea totală a pieței, potrivit unui răspuns transmis de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), la solicitarea Financialintelligence.ro.
Dintre acestea, 99,12% din valoare au reprezentat-o tranzacțiile tip turnaround (n.r. cu picior în bursă), conform Autorității.
Și Depozitarul Central ne-a transmis, la începutul lunii mai, că, în perioada 03.09.2018 – 30.04.2019, deși numărul de tranzacții OTC fără restricții a crescut, ponderea tranzacțiilor OTC fără restricții în totalul tranzacțiilor OTC nu este semnificativă, aceasta situându-se la un nivel de circa 1,33%, din punct de vedere al numărului de tranzacții, respectiv de 2,35%, din punct de vedere al valorii decontate.
Reprezentanții Depozitarului au adăugat: “Astfel, se poate observa că participanții Depozitarului Central au preferat să utilizeze în continuare mecanismul OTC turnaround, care a rămas în vigoare, ca alternativă și după introducerea posibilității decontării de tranzacții OTC fără restricții.“
Depozitarul a amintit că utilizarea mecanismului de tip turnaround presupune:
– existența unor tranzacții corespondente încheiate la BVB (sau alocări);
– aceeași dată a decontării pentru tranzacțiile OTC cu cea aferentă tranzacțiilor corespondente;
– un volum de instrumente financiare pentru tranzacțiile OTC cel mult egal cu volumul de instrumente financiare din tranzacțiile corespondente încheiate la BVB (sau din alocări).
Liberalizarea totală a pieței tranzacțiilor de tip OTC (over-the-counter) a avut loc din 3 septembrie 2018, modificările necesare fiind operate la nivelul Depozitarului Central și avizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Agenția de rating FTSE Russell a apreciat, în raportul interimar din martie, eforturile BVB de creștere a lichidității, prin liberalizarea completă a pieței OTC. Atunci, România a fost menținută pe Lista de Monitorizare drept Piață de Frontieră și va fi reevaluată pentru o eventuală reclasificare la statutul de Piață Emergentă Secundară, în cadrul Schemei FTSE de clasificare a țărilor la Revizuirea Anuală din septembrie 2019.
Adrian Tănase, Director General al BVB, a considerat că liberalizarea pieței OTC, care a intrat în vigoare în septembrie 2018, va sprijini și mai mult valoarea tranzacțiilor realizate la bursă.

BVBStiri BVB

DAFORA SA (DAFR) (15/01/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

ROMCARBON SA (ROCE) (15/01/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014