Update articol:

BASF a ales Finlanda ca locație pentru producția de materiale pentru baterii

BASF anunță prima locație din Europa pentru producția de materiale pentru baterii
BASF și Nornickel stabilesc un parteneriat strategic pentru a răspunde cerinței în creștere de materiale pentru baterii destinate vehiculelor electrice

BASF a ales orașul Harjavalta din Finlanda ca primă locație pentru producția de materiale pentru baterii, care să deservească piața europeană a autovehiculelor. Fabrica va fi construită în vecinătatea combinatului producător de nichel și cobalt deținut de Norilsk Nickel (Nornickel).

Această investiție face parte din planul de investiții în etape al companiei BASF, în valoare de 400 de milioane de euro – anunțat anul trecut – și se bazează pe producția inițială de materiale pentru baterii, care a început în Harjavalta în 2018. Startul  proiectului este prevăzut pentru finalul anului 2020, urmând ca materialele pentru baterii BASF să permită alimentarea a aproximativ 300.000 de vehicule electrice pe an.

Noua fabrică din Harjavalta va utiliza surse locale de energie regenerabilă, precum apa, vântul și biomasa.

BASF și Nornickel au semnat un acord pe termen lung, pentru furnizarea de nichel și cobalt ca materii prime, din combinatul pentru metale Nornickel. Acest parteneriat va stabili o sursă locală și sigură de materii prime pentru producția de baterii din Europa, potrivit unui comunicat de presa.

Investiția în noua fabrică din Finlanda întărește sprijinul acordat de BASF agendei Comisiei Europene pentru un lanț de furnizare european, destinat producției de baterii. De asemenea, BASF evaluează și alte locații din Europa în care să construiască noi fabrici de producție a materialelor pentru baterii.

“Odată cu investiția din Harjavalta, BASF va fi prezent în toate regiunile majore, cu producție locală și o proximitate sporită oferită clienților, susținând, în continuare, piața de vehicule electrice aflată într-o continuă creștere “, a declarat Kenneth Lane, Președintele diviziei de Catalizatori din cadrul BASF. “Împreună cu Nornickel, creăm o platformă puternică, în măsură să alinieze eforturile liderilor din industriile furnizoare de materii prime, precum și din tehnologia și producția materialelor pentru baterii.”

“Localizarea noii fabrici BASF în apropierea combinatului metalurgic Nornickel, din Harjavalta, va permite un acces facil la o sursă locală de nichel și cobalt”, a declarat Jeffrey Lou, Vicepreședinte senior, Materiale pentru baterii, în cadrul BASF. “Materialele noastre catodice, cu conținut ridicat de nichel, sunt esențiale pentru a putea oferi clienților noștri o densitate energetică și o autonomie sporite, pentru vehicule. Cu ajutorul acestei facilități de producție de talie mondială, BASF va putea să răspundă strategiilor europene de creștere a mobilității electrice ale producătorilor de piese originale (OEM) și furnizorilor de celule pentru baterii, cu o aprovizionare sigură și o colaborare strânsă.”

Serghei Batekhin, Vicepreședinte senior, Vânzări, Achiziții și Inovație în cadrul Nornickel, a confirmat: “Suntem încântați să extindem colaborarea cu BASF, unul dintre partenerii noștri strategici pe termen lung. Acordul este un element important al strategiei mai ample a companiei Nornickel de a-și extinde prezența pe piața globală a materialelor pentru baterii și de a stabili o colaborare pe termen lung cu liderii producătorilor de materiale active catodice.”

Divizia Catalizatori din cadrul BASF furnizează catalizatori de mediu și de proces. Grupul oferă expertiză excepțională în dezvoltarea tehnologiilor care protejează aerul pe care îl respirăm, care produc combustibilii ce alimentează lumea și care asigură o producție eficientă a unei game largi de produse chimice, materiale plastice și alte produse, inclusiv materiale avansate pentru baterii.

Portofoliul BASF este organizat în cinci divizii: Substanţe chimice, Produse performante, Materiale & soluţii funcţionale, Agricultural Solutions şi Petrol și gaze. BASF a generat vânzări de 64,5 de miliarde de euro în anul 2017. Acțiunile BASF sunt listate la bursele de valori din Frankfurt (BAS), Londra (BFA) și Zurich (BAS).

PJSC MMC Norilsk Nickel este o companie diversificată de minerit și metalurgie, producător de nichel rafinat, paladiu, platină, cobalt, cupru și rodiu. Compania produce, de asemenea, aur, argint, iridiu, seleniu, ruteniu și telur. Unitățile de producție din Nornickel includ divizia Polar, situată în districtul industrial Norilsk pe Peninsula Taimyr, și societatea Kola Mining and Metallurgical Company, situată pe Peninsula Kola din Rusia, precum și rafinăria de nichel Harjavalta din Finlanda. Acțiunile Nornickel sunt listate la Moscova și la Bursa de Valori din Saint-Petersburg. Titlurile de valoare ADR (American Depositary Receipt) ale Nornickel sunt tranzacționate în Statele Unite și pe Bursele de Valori din Londra și Berlin.

BVBStiri BVB

FOND DESCHIS DE INVESTITII ETF TRADEVILLE (TVBETETF) (03/03/2021)

Notificare privind numarul si tipul de investitori

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (SIF2) (03/03/2021)

Reluare tranzactionare - ora 16:05 - conf Cod BVB - operator de piata reglementata (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Decizia ASF nr. 303/03.03.2021 - aprobare oferta publica de cumparare actiuni Evergent Investments SA (fosta SIF Moldova SA)

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (03/03/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROMCAB SA (MCAB) (03/03/2021)

Disponibilitate - Sinteza plan de reorganizare

ALRO S.A. (ALR) (03/03/2021)

Plangere tarife antidumping