Marea Britanie a propus o mutare temporară în România a câtorva zeci de imigranţi care sunt ţinuţi blocaţi de ani de zile într-o tabără militară secretă a Regatului Unit şi a SUA pe o insulă îndepărtată din Oceanul Indian, Diego Garcia. După şase luni, aceştia ar putea fi mutaţi în Regatul Unit, a aflat BBC, potrivit News.ro
Inspectoratului General pentru Imigrări din România a comunicat însă că deocamdată, „nu s-a primit nicio solicitare privind acordarea permisiunii de intrare în România” a respectivilor imigranţi, dar aceştia ar putea fi primiţi la centrul de la Timişoara, în virtutea unor acorduri internaţionale încheiate de România.
Altora din grup li se oferă stimulente financiare pentru a merge înapoi în Sri Lanka, deşi ei spun că aici se confruntă cu persecuţii, scrie BBC.
Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Londra a declarat că miniştrii au lucrat la găsirea unei soluţii care să protejeze bunăstarea migranţilor şi „integritatea frontierelor teritoriale britanice”. Relocarea celor mai vulnerabili migranţi, în timp ce solicitările lor legale sunt procesate, le-ar oferi „mai multă siguranţă şi bunăstare”, a spus purtătorul de cuvânt.
Propunerea făcută marţi imigranţilor de către oficialii britanici aflaţi pe insulă a fost formulată după ce Regatul Unit a anunţat că predă către Mauritius suveranitatea teritoriului britanic din Oceanul Indian (BIOT) care include insula Diego Garcia. Baza militară comună cu SUA, însă, va rămâne pe insulă.
Potrivit site-ului The New Humanitarian, solicitanţii de azil ar urma să petreacă şase luni într-un centru de tranzit din România administrat de agenţia ONU pentru refugiaţi, UNHCR, conform scrisorilor transmise solicitanţilor de azil de către administraţia BIOT şi Biroul pentru afaceri externe, Commonwealth şi dezvoltare (FCDO) al Regatului Unit. În cazul în care aceştia aleg să nu accepte nicio altă ofertă pentru o „soluţie durabilă” în cursul acestor şase luni, vor fi aduşi în Regatul Unit, se arată în scrisori.
PRECIZĂRILE INSPECTORATULUI GENERAL PENTRU IMIGRĂRI DIN ROMÂNIA
„Referitor la acest caz, până la această oră, la nivelul instituţiei noastre, nu s-a primit nicio solicitare privind acordarea permisiunii de intrare în România a acestor” imigranţi, a precizat miercuri Biroul de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări din România, ca urmare a apariţiei materialului BBC.
„Precizăm că, în afara celor 6 centre regionale, în cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări funcţionează Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă de la Timişoara (CTU), devenit operaţional odată cu intrarea în vigoare a Acordului dintre Guvernul României, Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) privind evacuarea temporară în România a unor persoane aflate în nevoie urgentă de protecţie internaţională şi relocarea ulterioară a acestora, semnat la Bucureşti, la data de 21 noiembrie 2008, ratificat prin Legea nr. 291/2008 (Acordul tripartit), şi este considerat un instrument major al politicii de protecţie internaţională” – arată Inspectoratul pentru Imigraţie.
„Prin CTU Timişoara se realizează evacuarea temporară în România a unor persoane aflate în nevoie urgentă de protecţie internaţională şi relocarea ulterioară a acestora, pentru o perioadă de maximum 6 luni. CTU este prima instituţie de acest tip din lume şi un model de bune practici, fiind un instrument important al politicii de protecţie internaţională”, subliniază Inspectoratul.
În cadrul procedurii de relocare, IGI solicită verificări din partea structurilor cu atribuţii pe linia securităţii naţionale, iar ulterior se comunică răspunsul către UNHCR, cu privire la persoanele acceptate, precizează comunicatul.
De la intrarea în vigoare a Acordului Tripartit, UNHCR a solicitat accesul pe teritoriul României pentru 5.436 de persoane, dintre care 5.029 au primit acordul pentru a fi evacuate în CTU. Niciuna dintre persoanele evacuate în CTU nu a rămas pe teritoriul României, fiind relocate în alte state, arată Inspectoratul pentru Imigrări.
Toate cheltuielile ocazionate de şederea pe teritoriul României a refugiaţilor din CTU sunt suportate de către UNHCR, mai precizează autorităţile din România.