Update articol:

Bogdan Chiriţoiu: Monitorizăm pieţele impactate de OUG 114/2018 (vezi reacţia la ancheta privind nivelul ROBOR)

Bogdan Chiriţoiu  a spus că va pune la dispoziţia Parlamentului toate documentele legate de investigaţia din 2008 privind nivelul ROBOR, după ce va elimina din raport datele cu caracter personal

 

Monitorizăm pieţele impactate de OUG 114/2018, a declarat, astăzi, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Domnia sa a explicat: “În acest an, monitorizăm cu precădere pieţele influenţate de efctele OUG 114/2018. Evident că taxele se vor reflecta într-o oarecare măsură în preţuri. Dar trebuie să vedem ca aceste taxe să nu fie excesiv reflectate în preţuri”.

Domnia sa a precizat: “Avem în prezent o analiză pe sistemul bancar, dar şi o investigaţie în care suspectăm o înţelegere între mai multe companii, inclusiv bănci. A fost cea mai mare inspecţie din istoria Consiliului Concurenţei. Au mers inspectorii noştri în inspecţii în Bucureşti şi mai multe oraşe din ţară. Aici  suspectăm încălcarea legii. De asemenea, ne uităm la OUG 114. Vrem să vedem în ce mod se schimbă comportamentul băncilor care stabilesc Robor sub impactul acestei OUG 114”. 

Ordonanţa de Urgenţă 114/2018 instituie, printre altele, taxe şi contribuţii pentru companiile din sectorul bancar, telecom şi cel energetic. 

Tot astăzi, Bogdan Chiriţoiu  a spus că va pune la dispoziţia Parlamentului toate documentele legate de investigaţia din 2008 privind nivelul ROBOR, după ce va elimina din raport datele cu caracter personal.

Biroul Permanent al Senatului a decis demararea unei anchete parlamentare la Consiliul Concurenţei cu privire la o investigaţie pe tema ROBOR demarată în 2008 şi finalizată în 2013.

“Orice decizie a Parlamentului este binevenită. Dacă dânşii doresc să afle mai multe despre investigaţia legată de fapte din 2008, sunt bineveniţi. Noi le-am cerut să ne lase ceva mai mult timp pentru a pregăti aceste documente. Multe secrete de afaceri nu-mi imaginez că mai sunt după 10 ani, dar sunt nume de persoane şi avem o nouă legislaţie care ne obligă să dăm atenţie respectării datelor cu caracter personal. Vrem să eliminăm din rapoartele noastre menţiuni care nu sunt necesare ca să înţelegi fenomenul respectiv”, a declarat  Chiriţoiu.

El a precizat că, de îndată ce va fi terminată această operaţiune, Consiliul va înainte documentaţia către Parlament şi va răspunde la toate întrebările. “Sunt lucruri care s-au întâmplat acum 11 ani. Noi acolo am investigat o săptămână, atât, în legătură cu un comportament în contextul crizei globale, la scurt timp după prăbuşirea unei mari bănci americane, care a dus la crearea de şoc după şoc în toată Europa, iar băncile au trebuit să fie salvate”, a amintit Chiriţoiu.

Potrivit acestuia, în acea perioadă, a avut loc o creştere mare a indicelui ROBOR şi s-a pus întrebarea de ce.

“A durat cinci zile, până a intervenit BNR şi a plafonat ROBOR. Întrebarea este dacă a crescut din cauza crizei sau băncile au făcut ceva incorect la vremea respectivă. Acele lucruri nu au legătură cu perioada relativ normală de acum. Atunci, ROBOR era de câteva zeci de procente. Economia scăzuse cu 7%, iar în acest moment avem o creştere de 4-5%, deci condiţiile nu sunt deloc comparabile. În orice caz, dacă e de interes ce s-a întâmplat în acea perioadă şi ce desfăşurăm noi, evident că vom colabora şi vom furniza datele”, a mai spus Chiriţoiu.

El a menţionat că investigaţia a fost supervizată de Comisia Europeană, care a sancţionat bănci din alte ţări în acea perioadă.

Şeful Concurenţei a subliniat că sunt lucruri foarte vechi şi mulţi dintre cei care au participat la investigaţie nu mai lucrează în instituţie: “Nici eu nu eram atunci, eu am venit la mijlocul anului 2009. În orice caz, trebuie să ne pregătim, să dezgropi din arhive, să găseşti dosarele. Dacă eu v-aş întreba pe dumneavoastră de azi pe mâine ce aţi făcut acum 10 ani, nu ştiu câţi dintre voi vă aduceţi aminte cu exactitate. Trebuie să ne pregătim puţin. În plus de asta, fiind lucrurile atât de vechi, nu văd exact care e drama. Cât de repede vom putea, vom răspunde solicitărilor din partea Parlamentului”.

Despre mailurile dintre reprezentanţii unor bănci, prezentate de senatorul Daniel Zamfir, Chiriţoiu a afirmat: “Ceea ce avem noi la dosarul nostru şi veţi primi public nu au prezentat dovezi ale unui cartel de creştere a ROBOR. Am avut acele elemente la dispoziţie, noi pe ele am discutat, nu ştiu să vă spun dacă ceea ce a apărut public se află în dosarul nostru sau nu”.

Preşedintele Comisiei economice din Senat, Daniel Zamfir, a anunţat marţi că Biroul permanent a aprobat, la solicitarea sa, desfăşurarea unei anchete parlamentare la Consiliul Concurenţei în legătură cu un raport cu privire la manipularea ROBOR.

 

 

 

BVB | Știri BVB

SIF HOTELURI SA (CAOR) (03/02/2023)

Convocare AGAE 09(10).03.2023

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (03/02/2023)

Prelungire & suplimentare credit Unicredit Bank - Elian Solutions

FONDUL INCHIS DE INVESTITII BET FI INDEX INVEST (BTF) (03/02/2023)

Materiale info investitori - Document cu informatii esentiale

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (03/02/2023)

Alegere Presedinte CA si Comitete Consultative

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (03/02/2023)

Contract ROMGAZ - SOCAR TRADING