Update articol:

BVB celebrează 140 de ani de la înființarea primei burse de valori mobiliare în România, eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României

BVB

Bursa de Valori București (BVB), instituție fundamentală a pieței de capital, celebrează 140 de ani de la înființarea primei burse de valori mobiliare în România. La 1 decembrie 1882, bursa de valori mobiliare și bursa de mărfuri și-au început activitatea în România, în baza Înaltului Decret Regal emis de Regele Carol I. Evoluția pieței de capital românești a reflectat îndeaproape evoluția economiei locale, cunoscând atât perioade de dezvoltare accelerată, cât și crize economice specifice diferitelor etape. După instaurarea regimului comunist, Bursa a fost închisă în 1948. Bursa de valori a fost reînființată în 1995, iar prima ședință bursieră a avut loc pe 20 noiembrie 1995, când erau listate doar șase companii. La finalul anului 1995, la BVB erau listate 9 companii. În 2022, la finalul primelor zece luni, la BVB sunt listate 376 de companii, 83 pe Piața Reglementată și 293 pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare (SMT). În acest an, până la data de 1 noiembrie, au avut loc 210 ședințe de tranzacționare, în care au fost realizate peste 1,43 milioane de tranzacții cu toate tipurile de instrumente financiare. Valoarea totală de tranzacționare realizată pe Piața Reglementată și pe SMT în primele 10 luni din 2022 cu toate tipurile de instrumente financiare a fost de aproape 19 miliarde lei, echivalentul a 3,8 miliarde euro. Începând cu 2020, evoluția pieței de capital din România a fost recunoscută pe plan internațional de furnizorul global de indici FTSE Russell și astfel România a fost promovată la statutul de Piață Emergentă. În prezent, 13 companii românești sunt incluse în indicii piețelor emergente, iar printre aceste companii se numără și emitentul BVB, companie listată în 2010 pe propria piață.

Piața de capital a devenit tot mai reprezentativă pentru economia României. Potrivit Institutului Național de Statistică, valoarea Produsului Intern Brut (PIB) al României a fost de 1.182 miliarde lei în 2021. Datele BVB arată pentru același an o valoare de piață a companiilor românești de peste 160 miliarde lei: 141 miliarde lei pentru companiile de pe Piața Reglementată și aproape 20 miliarde lei pentru companiile de pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare. Astfel, capitalizarea companiilor românești listate la Bursa de Valori București a reprezentat 13,6% din PIB-ul României.

Bursa de Valori București a demonstrat de-a lungul timpului că și-a îndeplinit cu succes rolul fundamental de finanțare a economiei românești și celebrează pe 15 decembrie în acest an,  într-un cadru aniversar, 140 de ani de la înființarea bursei în România la data de 1 decembrie 1882. Evenimentul aniversar este organizat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Președintele Bursei de Valori București, Radu Hanga, a declarat: „În acești 140 de ani am depășit multe provocări pentru a deveni ceea ce suntem astăzi: o instituție fundamentală a pieței de capital, așezată pe baze moderne, care se consolidează ca o platformă eficientă de finanțare care conectează capitalul cu ideile. Continuăm astfel misiunea fundamentală a bursei de valori mobiliare, aceea de a asigura accesul companiilor românești la finanțare, de a face legătura între acestea și comunitatea de investitori, iar succesul nostru este esențial în dezvoltarea economiei românești. Pentru viitorul apropiat, prioritatea noastră o reprezintă implementarea, în parteneriat cu Guvernul României și cu Autoritatea de Supraveghere Financiară, a Strategiei pentru Dezvoltarea Pieței de Capital, pentru că doar o bursă puternică poate susține o economie puternică.”

Directorul General al Bursei de Valori București, Adrian Tănase, a declarat: „Acest moment prin care celebrăm 140 de ani de la deschiderea primei burse de valori mobiliare în România este o recunoaștere a importanței pe care bursa a căpătat-o în economia națională. Privim cu respect către trecut, cu încredere în proiectele pe care le derulăm în prezent și cu optimism în viitor. Dezvoltăm o bursă modernă și digitalizată, suntem mereu în căutarea celor mai bune soluții tehnologice prin care să facilităm accesul la piața de capital, iar colaborarea excelentă pe care BVB o are cu participanții la piață și comunitatea investițională este un element important pentru creșterea accesului companiilor locale la oportunitățile de finanțare oferite de piața de capital. Dialogul excelent pe care îl avem cu autoritățile statului, Președinție, Guvern, Parlament, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Banca Națională a României este, de asemenea, esențial pentru succesul prezent și viitor al pieței de capital românești.”

Pentru a celebra 140 de ani de la înființarea primei burse de valori mobiliare în România, Bursa de Valori București va organiza pe 15 decembrie un eveniment oficial dedicat acestei aniversări. Evenimentul se va desfășura la Palatul Parlamentului, începând cu ora 10:00. În prima parte a evenimentului aniversar, vor adresa cuvinte de deschidere reprezentanți ai statului român, Administrației Prezidențiale, Guvernului României, Parlamentului României, ai instituțiilor cheie de pe piața locală de capital și ai organizațiilor internaționale.

BVB | Știri BVB

TERAPLAST SA (TRP) (30/01/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 23 ianuarie - 27 ianuarie 2023

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023