Update articol:

BVB: Indicele sectorului energetic, BET NG, plus 9,5% de la începutul anului

Bursa de Valori București (BVB) a terminat cea de-a două luna din acest an cu toți indicii pe plus, ceea ce arată o schimbare la 180 de grade a pieței după ce în prima luna din 2019 aproape toți indicii erau în teritoriu negativ, potrivit unui comunicat al operatorului bursier.

Astfel, la finalul lunii februarie, indicele BET, principalul indice al pieței de capital locale care include cele mai tranzacționate 15 companii cu excepția SIF-urilor, a înregistrat un avans de peste 10% față de valoarea de la sfârșitul lunii ianuarie. O creștere de peste 10% a avut și BET-TR, indicele care include și dividendele oferite de companiile din BET.

Comparativ cu finalul anului, piața de capital a revenit în zona pozitivă, chiar dacă a avut un ritm de creștere de o singură cifră. Astfel, după primele două luni din acest an, BET și BET-TR au înregistrat fiecare un avans de 4% față de valoarea de la finalul lunii decembrie. De departe, cea mai mare creștere a avut loc la nivelul indicelui BET-NG, care include companiile din sectorul energetic și al utilităților, unde majorarea a fost de 9,5%.

Luna trecută, cele mai tranzacţionate titluri au fost cele ale Băncii Transilvania şi BRD (vezi foto), cu 38,84%, respectiv 15,22% din valoarea schimburilor.

Potrivit analiștilor, investitorii care au acțiuni la companiile listate pe bursa locală au interpretat în sens pozitiv declarațiile publice ale decidenților politici, care au susținut că vor reconsidera unele prevederi legislative, care anul trecut au dus la scăderea abruptă a pieței de capital românești, arată BVB. 

„Valoarea companiilor românești listate la bursă, ceea ce reprezintă o parte importantă a avuției naționale, a înregistrat o creștere cu 8% în februarie, apropiindu-se de 19 miliarde de euro”, a declarat Lucian Anghel, președintele Consiliului de Administrație al BVB.

Conform lui Adrian Tănase, CEO al BVB, piața locală de capital are un potențial important neatins, iar proiectele principale ale Bursei vor fi direcționate către materializarea acestui potențial, principalele două direcții fiind dezvoltarea comunității locale de investitori și dezvoltarea infrastructurii pieței de capital: „Însă, pentru a avea rezultate, trebuie să acționăm într-un cadru legislativ clar și stabil, care să stimuleze dezvoltarea pieței, situație pe care sperăm să o atingem cât mai curând”.

Într-o singură lună, valoarea de piață a companiilor românești a crescut de la 17,3 miliarde euro în ianuarie 2019 la 18,7 miliarde euro la finalul lunii februarie a acestui an, ceea ce înseamnă un avans de 8%. Capitalizarea bursieră a tuturor companiilor listate pe piața reglementată a BVB a fost de 33 de miliarde de euro în ultima ședință de tranzacționare din februarie 2019, cu 7,8% peste nivelul de la finalul lunii ianuarie.