Conform indicilor producției industriale publicați de INS pentru luna februarie 2023, producția în industria lemnului se situează la un nivel de 69,2% în februarie 2023 față de februarie 2022. A fost a șasea lună consecutivă de scădere a producției, iar trendul reducerii de activitate în industria lemnului continuă. Cătălin Tobescu, președintele Asociației Industriei Lemnului – Prolemn, consideră această scădere extrem de severă.
Preţurile resursei de lemn se menţin în România la un nivel cu 30% – 40% mai mari faţă de tarifele aceloraşi sortimente în alte ţări europene, efect al crizei artificiale de resursă creată în toamna anului trecut pe segmentul lemnului de foc, mai consideră acesta.
În viziunea preşedintelui organizaţiei Prolemn preţurile de adjudecare a lemnului la licitaţiile principale organizate de Regia Naţională a Pădurilor (RNP) – Romsilva, pentru producţia anului 2023, au ajuns la maxime istorice, respectiv cu 250% mai mari în comparaţie cu tarifele de referinţă.
“Preţurile resursei de lemn se menţin în România la un nivel cu 30-40% mai mari faţă de preţurile aceloraşi sortimente în alte ţări europene, efect al crizei artificiale de resursă create în toamna anului trecut pe segmentul lemnului de foc, cu rezultat în preţuri de adjudecare la licitaţiile principale organizate de RNP-Romsilva pentru producţia anului 2023 la maxime istorice, cu 250% mai mari faţă de preţurile de referinţă”, susţine Tobescu.
Organizaţia profesională menţionează că intrarea în vigoare a Regulamentului European “Deforestation Free” şi încadrarea României la risc ridicat de provenienţă a lemnului din activităţi asociate tăierilor ilegale creează riscuri suplimentare pentru industria lemnului, “în contextul în care operatorii din industria lemnului sunt cumpărători de resursă de lemn cu documente legale deja pusă pe piaţă de către administraţia silvică şi sectorul de exploatare”.
Prolemn subliniază faptul că biomasa lemnoasă este o resursă importantă în balanţa energetică a României, datorită celor 3,5 milioane de gospodării care se încălzesc cu lemn de foc. “Măsuri de creştere a eficienţei energetice a utilizării resursei de lemn, de utilizare şi a altor categorii de biomasă, de prelucrare a lemnului în cascadă pot contribui la reducerea costurilor, securitatea energetică şi decarborarea sectorului de energie”, a precizat oficialul Prolemn.