Update articol:

Chimcomplex anunță un plan de investiții de 115 milioane de euro, pentru dezvoltarea noii Companii Române de Chimie

Chimcomplex a anunțat demararea unui plan de investiții de 115 milioane de euro, în vederea dezvoltării noii Companii Române de Chimie, constituită din cele doua mari platforme chimice românești: Vâlcea și Borzești.

Potrivit unui comunicat, în urma unui plan de afaceri pe 5 ani validat prin acordarea finanțării internaționale de către Credit Suisse Londra și VTB  Bank în valoare de 164 milioane de euro, compania va depăși în 5 ani pragul de 1 miliard de euro cifră de afaceri, devenind astfel cel mai important jucător din industria chimică din regiune.

Ștefan Vuza, Președintele Consiliului de Administrație al Chimcomplex, a declarat: “Acest eveniment este cu totul remarcabil pentru industria chimică din România: lansăm cel mai amplu proiect de integrare economică din industria chimică din ultimii 20 de ani. Suntem optimiști și ne bazăm pe încrederea și colaborarea dintre echipa noastră și cea de la Vâlcea, dar și pe expertiza și ambiția altor profesioniști din țară care doresc să ni se alăture. Avem un plan de afaceri bine structurat, construit pe principii de eficiență economică, investiții masive, relansarea cercetării şi dezvoltarea pe orizontală a ambelor combinate. Doresc să mulțumesc echipelor de manageri ale ambelor companii, firmelor de consultanță care au lucrat zi de zi la acest proiect de anvergură, autorităților și mediului financiar pentru înțelegerea oportunității de relansare a industriei chimice din România .

Compania estimează că va crește producția anuală cumulată de la  500.000 de tone la 700.000 de tone pe an și va dubla productivitatea muncii în următorii 5 ani, prin demararea unui program susținut de investiții în cercetare și inovație, unde se va aloca 8% din totalul investițiilor planificate, adică de 4 ori mai mult decât ceilalți jucători din regiune.

Principalele oportunități de dezvoltare a noului pol industrial regional sunt cererea puternică atât pe piața internă cât și externă, experiența în domeniul industriei chimice, viziunea și expertiza echipei de management precum și sustenabilitatea economică a opțiunilor identificate și analizate de Chimcomplex, se mai arată în comunicat.

Astfel, în anul 2017, Romania a realizat produse petrochimice și chimice în valoare de circa 10 miliarde euro, însă a importat de 8 miliarde euro. Conform estimărilor companiei, dacă numai jumătate din deficit s-ar acoperi prin producție internă, industria chimică ar înregistra o creștere de peste 30%.

Preluarea activelor Oltchim de către Chimcomplex și lansarea planului de revitalizare a noului pol industrial au fost finanțate cu 164 milioane de euro de către VTB Bank Europe SE (Arranger&Agent, Senior Facility), Credit Suisse AG (Arranger&Agent, Mezzanine Facility) și Global Loan Agency Services Limited  (GLAS) –  Common Security Agent.

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (23/10/2020)

Tranzactii raportate conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

COS TARGOVISTE S.A. (COS) (23/10/2020)

Stadiu procedura insoventei

VES SA (VESY) (23/10/2020)

Hotarari AGA O & E 23.10.2020