Update articol:

CNBC: China raportează o creștere economică sub așteptări -cel mai lent ritm de creştere de la criza financiară

Xi Jinping, preşedintele Chinei Xi Jinping, preşedintele Chinei

CNBC: Cifrele oficiale de la Beijing sunt urmărite îndeaproape ca indicator al sănătății celei de-a doua economii din lume, dar mulți experți externi și-au exprimat de mult scepticismul cu privire la veridicitatea rapoartelor Chinei

UPDATE: Bursele asiatice şi-au şters pierderile, vineri, după revenirea acţiunilor din China, în urma declarațiilor din partea autorităților chineze  care au promis sprijin pentru firmele private și pentru companiile care se confruntă cu probleme de lichiditate. De asemenea, autoritatea de reglementare din domeniul bancar și de asigurări din China a declarat vineri că poate permite filialelor băncii de gestionare a averii să investească direct în acțiuni.

……………

Creşterea economică a Chinei a încetinit mai mult decât aşteptările, la cel mai slab ritm după primul trimestru al anului 2009, în timpul crizei financiare globale, deoarece războiul comercial al țării cu SUA exercită presiuni asupra creșterii, potrivit datelor oficiale publicate vineri.

Cea de-a doua cea mai mare economie din lume a crescut, în al treilea trimestru al anului 2018, cu 6,5% față de 6,7% în trimestrul doi, ratând astfel așteptările analiştilor intervievaţi de Reuters pentru o creștere de 6,6%.

În primele nouă luni din acest an, economia Chinei a înregistrat o creştere de 6,7%, peste ţinta Guvernului de 6,5%. Un purtător de cuvânt al Biroului Naţional de Statistică a anunţat: “China şi-a menţinut o tendinţă de dezvoltare progresivă, stabilă şi solidă în perioada ianuarie – septembrie 2018. În acelaşi timp, trebuie de asemenea să observăm că au sporit semnificativ dificultăţile pe plan extern şi presiunile asupra economiei”.

Kelvin Tay, ofițer regional de investiții șef la UBS Global Wealth Management, a declarat că încetinirea creșterii Chinei nu este surprinzătoare. “China nu poate creşte la 6,6-6,7% la fiecare trimestru din cauza faptului dezintermedierii şi a disputei  comerciale cu americanii”, a declarat el pentru CNBC.

Kota Hirayama, economist la SMBC Nikko Securities în Tokyo, susţine că: “Tendinţa de încetinire se accentuează, în pofida eforturilor autorităţilor chineze de a încuraja investiţiile pe plan intern pentru a sprijini economia. Ne aşteptăm ca efectele negative ale tensiunilor comerciale să apară mai clar din ianuarie 2019”.

Pe lângă cele mai recente cifre ale PIB, China a lansat și o serie de alte date economice:

* Producția industrială pentru luna septembrie a crescut cu 5,8% față de un an în urmă, în condiţiile în care aşteptările Reuters erau de 6%

*Vânzările cu amănuntul pentru luna septembrie au crescut cu 9,2% față de aceeași lună a anului trecut, peste estimările Reuters privind o creștere de 9%

*Investițiile imobilizate pentru perioada ianuarie-septembrie au crescut cu 5,4 la sută față de anul precedent, bătând previziunile Reuters privind o creștere de 5,3 la sută.

CNBC susţine că, deși cifrele oficiale ale PIB-ului din Beijing sunt urmărite ca un indicator al sănătății celei de-a doua economii din lume, mulți experți externi și-au exprimat de mult scepticismul cu privire la veridicitatea rapoartelor Chinei.