Update articol:

Comisarul Gentiloni vizează plafoane diferite de îndatorare pentru statele membre în reforma regulilor bugetare

Paolo Gentiloni Photographer: Lukasz Kobus / Source: EC - Audiovisual Service

Comisarul european al Economiei, Paolo Gentiloni, vrea ca limitele impuse pentru datoriile ţărilor membre UE să fie stabilite în mod individual, în cadrul planului de reformă a regulilor bugetare ale blocului comunitar pe care intenţionează să îl prezinte la mijlocul anului următor, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

În luna noiembrie, Paolo Gentiloni a făcut un apel pentru reformarea regulilor bugetare ale UE, având în vedere tensiunile economice provocate de pandemia de coronavirus.

“Nu putem pune la grămadă toate ţările. Diferenţele existente în prezent cu privire la nivelul de îndatorare sunt mult prea mari pentru acest lucru”, a declarat miercuri Paolo Gentiloni într-un interviu pentru cotidianul german “Frankfurter Allgemeine Zeitung”.

Unele state membre UE, precum Italia, au o datorie de peste 160%, în timp ce altele, precum Germania, au o datorie mult mai mică.

Gentiloni a spus că reforma sa ar impune ţinte individuale pentru datoria fiecărei ţări, adăugând că Executivul comunitar ar trebui să dispună de măsuri mai eficiente pentru a pune în aplicare regulile bugetare.

De asemenea, comisarul european a respins o propunere a lui Klaus Regling, directorul general al Mecanismului european de stabilitate (-fondul de salvare al zonei euro-nr.), conform căruia limita de îndatorare ar trebui ridicată la 100% din PIB pentru toate statele membre.

“Asta nu corespunde cu ideea mea privind o abordare diferenţiată a statelor”, a spus Paolo Gentiloni pentru “Frankfurter Allgemeine Zeitung”.

Pactul de stabilitate şi creştere limitează deficitul guvernamental sub pragul de 3% din PIB, iar datoria sub 60% din PIB. În forma actuală, regulile bugetare cer reduceri anuale ale datoriilor publice care sunt prea ambiţioase pentru majoritatea ţărilor membre UE şi oferă prea puţin sprijin explicit pentru investiţiile guvernamentale. Însă, guvernele statelor membre au opinii divizate cu privire la amploarea modificărilor necesare. Statele membre din sudul Europei sunt mai interesate decât statele din nordul continentului de relaxarea prevederilor referitoare la reducerea datoriilor şi conferirea unui statul special investiţiilor, de exemplu prin excluderea lor de la calculul deficitului.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (29/06/2022)

Decontarea si plata tranzactiilor aferente ofertei publice de cumparare

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (29/06/2022)

Convocare AGAO la data de 01/02.08.2022