Interesul pentru aur a atins anul acesta cote mai înalte ca niciodată. De la o lună la alta, prețul aurului a doborât recorduri după recorduri și a înregistrat valori istorice, cele mai ridicate de până acum. Prețul metalului prețios se apropie de 410 lei/g, iar previziunile arată că anul se va încheia cu un nou record. Mai mult, „analizele recente anticipează că prețurile aurului vor atinge noi maxime în următorii ani, susținute de mai mulți factori, inclusiv politici monetare favorabile, incertitudinile geopolitice și cererea robustă de la băncile centrale. Contextul actual poate fi o bună oportunitate pentru investitorii care caută să capitalizeze pe aceste tendințe”, subliniază Cosmin Popovici, CEO MAGNOR, deținătorul celei mai diversificate platforme de tranzacționare pentru bijuterii din aur și cu diamante, lingouri din aur, produse de lux și electronice.
De altfel, aurul ca investiție are o istorie foarte bogată, fiind utilizat de secole ca modalitate de păstrare a valorilor și de protecție împotriva inflației. Doar în primul trimestru al lui 2024, băncile centrale au adăugat 290 de tone la rezervele lor, o creștere semnificativă și cea mai mare pentru un prim trimestru de cel puțin două decenii, conform datelor furnizate de Investopedia.
Aceeași platformă financiară indică o preferință tot mai mare a investitorilor individuali pentru diversificarea portofoliului prin deținerea de aur, considerat o protecție împotriva riscurilor financiare. Astfel, în 2023, 85% dintre investitorii profesioniști din America de Nord au alocat o parte din portofoliile lor către aur, față de 69% în 2018, iar tendința ascendentă continuă și în 2024, pe fondul instabilității geopolitice și a volatilității piețelor.
O particularitate a investițiilor în aur din ultima perioadă este că trezesc interesul unor categorii diversificate de cumpărători. Acestea nu sunt doar apanajul marilor investitori, ci, pe măsură ce pătrund în lanțurile de retail, devin tot mai accesibile oricărei persoane care dorește să își securizeze economiile.
„Există astăzi o democratizare a investițiilor în aur, pe măsură ce cumpărătorii doresc să își protejeze economiile, preocupați de situația economică și geopolitică globală. MAGNOR comercializează în magazinele sale lingouri din aur de 24 K. A existat o preocupare constantă față de achiziționarea acestora, dar în ultima vreme observăm o creștere semnificativă a interesului, mai ales față de lingourile de gramaje mari”, spune Cosmin Popovici.
De altfel, pe fondul creșterii constante a prețului aurului, investiția în metalul prețios s-a dovedit foarte rentabilă. Un exemplu este că cei care au investit la începutul lui 2024 în aur au avut până în acest moment un randament de peste 30%, conform calculelor specialiștilor.