Update articol:

Declarațiile politice influențează bursa din nou, ASF – arbitru fără fluier

Odată cu anunțarea noilor măsuri fiscale – cu impact în domeniul energetic și cel financiar -și, apoi, implementarea lor prin OUG 114/2018, chiar înainte de Crăciun, a devenit o obișnuință ca evoluția acțiunilor cotate la Bursa de Valori să fie influențată destul de puternic de orice declarație politică sau informație referitoare la noile taxe.

Astăzi, în special titlurile energetice au înregistrat creșteri semnificative, după ce preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, în timpul ședinței de tranzacționare, că în urma discuţiilor pe care le-a avut cu prim-ministrul Viorica Dăncilă despre taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie a reieşit că aceasta este excesivă şi este posibil să se renunţe la ea.

Cel mai mult s-au apreciat acțiunile Electrica (EL), cu 4,3%, urmate de Transelectrica (+4,07%) (vezi foto).

Recent, ideea de modificare a formulei de calcul a ROBOR sau chiar eliminarea acestuia, avansată de consilierul premierului Darius Vâlcov, s-a resimțit în evoluția cotațiilor de la BVB.

Unii brokeri acuză manipularea pieței și consideră că ASF ar trebui să analizeze şi să facă cunoscut cine a vândut şi cine a cumpărat înainte şi după anunţul OUG 114, potrivit zf.ro.

ASF, însă, se face că plouă și oferă răspunsuri copy-paste, potrivite în orice situație.

La o solicitare recentă a financialintelligence.ro, în care am cerut ASF să spună dacă analizeaza tranzactiile efectuate pe TLV și BRD, având în vedere creșterile importante, concomitent cu declarații în piață referitoare la schimbarea formulei de calcul a ROBOR, Autoritatea a răspuns: “Autoritatea de Supraveghere Financiară monitorizează zilnic, conform atribuțiilor legale, activitatea de tranzacționare de pe piața de capital și atunci când constată încălcări ale prevederilor legislației aplicabile, ia măsurile legale care se impun”.

În trecut, ASF a făcut astfel de analize după declarațiile senatorului PNL Florin Cîțu și ale fostului ministru de finanțe Ionuț Mișa, ce au avut impact de bursă, însă Autoritatea nu a ajuns la concluzia vreunor încălcări de legi sau regulamente.