Update articol:

Franţa cere Germaniei să renunţe la proiectul Nord Stream 2 ca reacţie la reprimarea mişcării lui Aleksei Navalnîi

Secretarul de stat francez pentru afaceri europene Clement Beaune a cerut luni Germaniei să renunţe la proiectul conductei de gaz Nord Stream 2, în parteneriat cu Rusia, ca reacţie la reprimarea mişcării de opoziţie conduse de Aleksei Navalnîi, informează AFP, potrivit Agerpres.

“Am spus întotdeauna că avem cele mai mari îndoieli cu privire la acest proiect, în acest context”, a declarat oficialul la postul de radio France Inter.

Întrebat dacă Franţa susţine abandonarea conductei, Beaune a răspuns: “Am spus deja asta, într-adevăr”.

Statele Unite şi mai multe ţări europene, printre care Polonia, dezaprobă noul gazoduct, care ar urma să dubleze conducta Nord Stream 1, aflată deja în exploatare. Criticii proiectului germano-rus consideră că Nord Stream 2 va creşte dependenţa Germaniei şi a Uniunii Europene de gazul din Rusia şi implicit de politica Moscovei.

Subiectul a revenit în actualitate după otrăvirea anul trecut a opozantului rus Navalnîi, care îl acuză de operaţiunea împotriva sa pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

Cel mai cunoscut adversar al Kremlinului a fost arestat în 17 ianuarie, când s-a întors în Rusia după tratamentul primit în Germania în urma intoxicării cu agent neurotoxic Noviciok. În ultimele două weekenduri, forţele de ordine ruse au arestat în mai multe oraşe mii de manifestanţi care cereau eliberarea lui Navalnîi.

Ţările din Uniunea Europeană iau în considerare posibilitatea adoptării de noi sancţiuni împotriva Rusiei, dacă preşedintele Putin continuă să reprime opoziţia, arată AFP.

“Au fost deja aplicate sancţiuni, ar putea fi aplicate (şi altele – n. red.) , dar trebuie să fim lucizi: nu este suficient”, a afirmat Beaune, precizând: “cred că opţiunea Nord Stream trebuie luată în considerare”. El a subliniat că în prezent decizia revine Germaniei, punctul final al gazoductului.

Cancelarul german Angela Merkel şi-a reafirmat recent, în 21 ianuarie, susţinerea faţă de proiectul Nord Stram 2. În decembrie anul trecut s-au reluat în apele teritoriale germane lucrările la conducta de 1200 de km, în valoare de nouă miliarde de dolari, care face legătura între Rusia şi Germania pe sub Marea Baltică. Construcţia gazoductului fusese suspendată timp de un an, din cauza unor sancţiuni din partea Statelor Unite.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (07/02/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (07/02/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (07/02/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)