Update articol:

Franţa: ”Vor exista tentative de ingerinţă” din partea Turciei în alegerile prezidenţiale, afirmă Emmanuel Macron

Macron Sursa foto: facebook.com/EmmanuelMacron

Preşedintele Emmanuel Macron a avertizat marţi împotriva “tentativelor de ingerinţă” ale Turciei în următoarele alegeri prezidenţiale franceze din 2022, fără a închide însă uşa unei îmbunătăţiri a relaţiilor cu Ankara, care sunt execrabile de peste un an, notează AFP, potrivit Agerpres.

“Evident. Vor fi tentative de a ingerinţă la următoarele alegeri. Este scris, iar ameninţările nu sunt voalate”, a declarat Emmanuel Macron, întrebat despre omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, în cadrul unui emisiuni a canalului de televiziune France 5.

Referindu-se la controversa aprinsă asupra problemei religioase, declanşată după discursul său din toamnă cu privire la “separatismul islamist”, preşedintele francez a criticat “o politică de minciuni de stat transmise organele de presă controlate de statul turc”, precum şi “de anumite mari canale de ştiri controlate de Qatar”.

Recep Tayyip Erdogan a mai fost acuzat de ingerinţă electorală, în special în Germania, când le-a cerut alegătorilor germani de origine turcă să voteze împotriva partidului Angelei Merkel în 2017.

“Trebuie să fim foarte lucizi”, a continuat Emmanuel Macron, ale cărui relaţii cu omologul său turc au fost extrem de tensionate înainte un dezgheţ perceptibil de câteva luni.

“Am observat de la începutul anului dorinţa lui Erdogan de a se angaja din nou în relaţie. Vreau să cred că este posibil”, a declarat preşedintele francez, apărându-se de orice “animozitate în privinţa Turciei”.

“Dar cred că nu te poţi reangaja într-o relaţie atunci când există ambiguităţi. Nu vreau să mă angajez din nou într-o relaţie paşnică dacă în spate există astfel de manevre care continuă”, a spus el.

Relaţiile bilaterale s-au deteriorat odată cu ofensiva turcă din octombrie 2019 împotriva forţelor kurde din Siria, aliate ale Occidentului. Intervenţionismul turc în Libia, în estul Mediteranei (unde un incident a opus nave turce şi franceze în iunie 2020) şi politica franceză împotriva extremismului islamic au adâncit ulterior antagonismele dintre Paris şi Ankara.

BVBStiri BVB

PRIMARIA MUNICIPIULUI ALBA IULIA (ALB25B) (13/04/2021)

Plata cuponului 27 si rambursare rata principal 27 & calcul rata dobanda pentru cuponul 28

Primaria Alba Iulia (ALB25A) (13/04/2021)

Plata cuponului 29 si rambursare rata principal 29 & calcul rata dobanda pentru cuponul 30

Primaria Alba Iulia (ALB25) (13/04/2021)

Plata cuponului 31 si rambursare rata principal 29 & calcul rata dobanda pentru cuponul 32

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (13/04/2021)

Presedintele Comitetului Reprezentantilor si componenta Comitetelor Consultative

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (13/04/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017