Update articol:

Gabriel Gradinescu, ASF: Piața de capital trebuie să fie la un click distanță

*Grădinescu: Avem în vedere ca rapoartele financiare anuale ale emitenților de pe piețele reglementate, cuprinzând situații financiare pentru exercițiile financiare care încep la 1 ianuarie 2020 sau ulterior acestei date, sa fie întocmite într-un format de raportare electronic unic

Misiunea ASF trebuie sa fie digitalizarea și ne propunem să ne focusăm pe asta în urmatoarea perioadă, a spus Gabriel Grădinescu, vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), în cadrul Summitului Asociației Administratorilor de Fonduri.

“Misiunea noastra este sa dezvoltam infrastructura necesara pentru a ne adapta, daca o pot numi asa, la o noua piata de capital. Si daca ar fi sa dam un nume acestui proiect, atunci sa-l numim ‘PIATA DE CAPITAL, LA UN CLICK DISTANTA’”, a spus Gabriel Grădinescu.

Potrivit acestuia, investitorul s-a schimbat si are nevoie de noi directii si de noi servicii demne de era digitala in care traim: “Asadar, si noi, ca reglementator al acestui mediu, trebuie sa ne dezvoltam si sa ne adaptam.

Iar pentru Autoritatea de Supraveghere Financiara, acest lucru se traduce prin activitatea continua de preventie.

Iar daca un investitor este educat in mod corect, atunci există premisele dezvoltării sănătoase a piețelor, ceea ce se traduce prin noi actori și lichiditate mai mare”.

Referitor la demersul de digitalizare a relatiei ASF-investitori -companii, vicepreședintele ASF a declarat: “Am creat cadrul legal pentru deschiderea de conturi online, unde sunt detaliate formalitățile necesare pentru deschiderea unui cont și pentru acordarea posibilității unui client de a tranzacționa instrumente financiare din fața calculatorului.

ASF consideră benefică facilitarea transmiterii rapoartelor on-line, în contextul în care această metodă este eficientă și asigură o comunicare rapidă. De aceea, ASF a dezvoltat de-a lungul timpului o serie de aplicații IT, astfel încât raportările ce sunt transmise de entitățile reglementate să poate fi transmise electronic.

Avem în vedere ca rapoartele financiare anuale ale emitenților de pe piețele reglementate, cuprinzând situații financiare pentru exercițiile financiare care încep la 1 ianuarie 2020 sau ulterior acestei date, sa fie întocmite într-un format de raportare electronic unic.”

Revenind la accesul la informatie, depunerea de acte online si integrarea online a noilor entitati reprezintă un focus al institutiei, a mai precizat oficialul ASF: “Din punct de vedere financiar, ne propunem un plan de comisionare si taxare corespunzator rulajelor pentru toti actorii ce iau parte la piata. Acest plan va duce la o competitivitate crescuta si evident la servicii financiare de o calitate mai buna pentru investitori.”

Principalele masuri luate de catre ASF in directia optimizarii accesului investitorilor la Piata de Capital si a activitatii Administratorilor de Fonduri, enumerate de Gabriel Grădinescu sunt:

  • Elaborarea proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2402/2017 de stabilire a unui cadru general privind securitizarea;
  • Emiterea Regulamentului ASF nr. 4/2019 pentru modificarea şi completarea Regulamentului ASF nr. 4/2013 privind acţiunile suport pentru certificatele de depozit.
  • Elaborarea Proiectului de Lege privind fondurile de investiții alternative ce a fost fundamentată de nevoia de diversificare a categoriilor de organisme de plasament colectiv de tip F.I.A. care să corespundă cerințelor investitorilor din România.
  • Elaborarea Proiectului de Regulament privind procedura de subscriere și răscumpărare prin internet a titlurilor de participare emise de organismele de plasament colectiv ce urmează a fi publicat spre consultare publică în perioada următoare.
  • Emiterea Regulamentului A.S.F. nr. 12/2018  privind punerea în aplicare a unor prevederi ale Regulamentului (UE) nr. 1286/2014 privind documentele cu informații esențiale referitoare la produsele de investiții individuale structurate și bazate pe asigurări (PRIIP).

Gabriel Grădinescu, ASF: Șansele să trecem la statutul de piață emergentă sunt foarte mari

 

BVBStiri BVB

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (25/05/2020)

Reluare tranzactionare - ora 09:45 - conform Decizie ASF nr. 617/22.05.2020

VES SA (VESY) (22/05/2020)

Litigiiu la 22.05.2020