Update articol:
BRM intenționează să lanseze o piață de derivate pe produsele energetice

Gabriel Purice: BRM este interesată să participe la proiectul Contrapărții Centrale inițiat de BVB

Bursa Română de Mărfuri (BRM) intenționează să lanseze o piață de derivate pe produsele energetice și un sistem alternativ de tranzacționare, în acest an, a spus, astăzi, Septimiu Stoica, președinte AGA BRM. Potrivit acestuia, BRM poartă discuții pentru contractarea unor servicii de Contraparte Centrală, cu instituții europene.

Oficialii BRM nu exclud însă să apeleze la CCP-ul local (proiect demarat de Bursa de Valori București) atunci când va fi înființat și chiar să contribuie la înființarea acestuia.

Gabriel Purice, președinte BRM, a declarat: “Proiectul CCP al BVB este, de fapt inițiat de BRM. Noi am inițiat discuții cu CC&G (n.n contraparte centrală). BVB a preluat discuțiile pe cont propriu. Totuși, noi ne-am manifestat intenția de a participa la CCP-ul local care va fi înființat de BVB. Le-am transmis un memorandum și așteptăm un răspuns din partea lor. Am cerut date legate de cash flow,  inclusiv de costuri. Așteptăm să ia o decizie și să înceapă proiectul”.

De altfel, Gabriel Purice a menționat că BRM poate utiliza serviciile CCP-ului, chiar dacă nu va face parte din acționariat.

Domnia sa a mai spus că BRM nu ar avea nicio problemă dacă și OPCOM, și BRM sunt acționari la acest CCP

Adrian Tănase, CEO-ul Bursei de Valori București, a spus, recent, că a găsit investitori dispuși să pună 6 milioane de euro, pe lângă cele 10 puse în joc de BVB, pentru înființarea Contrapărții Centrale locale, conform proiectului aprobat de acționarii Bursei în ianuarie.

Domnia sa a spus, în exclusivitate, la solicitarea Financialintelligence.ro, că toate SIF-urile și-au manifestat formal intenția de a partcipa la capitalul CCP. De asemenea, OPCOM și-a manifestat intenția de a participa la capitalul CCP cu suma de 3.2 milioane euro, potrivit lui Adrian Tănase.

Contrapartea Centrală este o instituție necesară, conform regulilor europene, pentru decontarea derivatelor, iar faptul că BVB nu a contractat un astfel de serviciu este motivul pentru care a trebuit să renunțe la piața futures.

BVBStiri BVB