Update articol:

Guvernul României a atras 2,75 miliarde de euro de pe piețele externe

bani, credit, euro Sursa Pixabay

Guvernul României a atras 2,75 miliarde de euro de pe piețele externe, potrivit datelor Bloomberg, prin două emisiuni de obligațiuni –  2,25 miliarde de euro, pe 7 ani, cu scadența în iulie 2032, și 500 milioane euro de euro, pe 14 ani, cu scadența în iulie 2039.

La tranșa pe 7 ani, costul este rata midswap (MS)+335 puncte de bază, iar la tranșa pe 14 ani, costul este MS+400 puncte de bază.

România a demarat o nouă emisiune de eurobonduri, a doua din acest an, în ideea de a-şi finanţa deficitul bugetar în contextul turbulenţelor politice de dinaintea alegerilor prezidenţiale.

Această emisiune de eurobonduri vine înaintea alegerilor prezidenţiale reprogramate pentru data de 4 mai, care au declanşat cea mai gravă criză politică de după căderea comunismului şi au complicat planurile Guvernului de a reduce deficitul bugetar la 7% din PIB, potrivit Bloomberg.

Rezultatul alegerilor prezidenţiale ar putea avea consecinţe asupra încrederii investitorilor, asupra sustenabilităţii coaliţiei guvernamentale şi capacităţii sale politice de a implementa măsuri de consolidare fiscală, a avertizat Fitch Ratings într-un raport publicat marţi, după ce la finele anului trecut a înrăutăţit perspectiva asociată ratingului suveran al României, la “negativă”.

În luna februarie, România a strâns 2,8 miliarde de euro şi 1,25 miliarde de dolari de pe urma emiterii unor obligaţiuni în euro şi dolari. Analiştii estimează că este posibil ca România să rămână unul dintre cei mai mari mari debitori din Europa Centrală şi de Est, în condiţiile în care are de gând să împrumute 13 miliarde de euro de pe pieţele internaţionale în acest an, după ce în 2024 a strâns o sumă record de 18 miliarde de euro.

BVB | Știri BVB

PATRIA BANK S.A. (PBK) (28/04/2025)

Hotarari AGA O & E 28 aprilie 2025

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (28/04/2025)

Raport anual 2024 si invitatie conferinta cu investitori si analisti