Update articol:

IIF: Datoria globală a atins un nivel record de peste 250 de trilioane de dolari

Datoria globală a atins un nivel record de peste 250 de trilioane de dolari în prima jumătate a acestui an, condusă de creșterea împrumuturilor din SUA și China, potrivit unui nou raport al Institutului Internațional de Finanțe (IIF).

Potrivit documentului, datoria globală a crescut cu 7,5 trilioane de dolari în primele șase luni ale anului 2019. FII a spus că datoria totală a atins 250,9 trilioane de dolari la sfârșitul acestei perioade și că va depăși 255 de trilioane de dolari până la sfârșitul anului 2019.

„China și SUA reprezintă peste 60% din creșterea datoriei. Şi datoria ţărilor emergente a înregistrat un nou record, de 71,4 trilioane de dolari (220% din PIB). Cu puține semne de încetinire a ritmului acumulării datoriilor, estimăm că datoria globală va depăși 255 de miliarde de dolari anul acesta ”, a spus FII în raport.

Pe categorii, datoria guvernamentală este cea care a consemnat cea mai însemnată creștere în prima jumătate a anului, în urcare cu 1,5%, urmată de datoria companiilor ne-financiare, cu o creștere de 1%.

Potrivit raportului, societățile de stat (SME – state managed enterprises) reprezintă în prezent peste jumătate din datoria companiilor ne-financiare din economiile emergente și datoria guvernamentală a devenit cel mai important factor de creștere a datoriei globale în ultimul deceniu.

Fondul Monetar Internațional (FMI) a avertizat luna trecută  cu privire la nivelurile ridicate de datorie corporativă care sunt riscante şi care au fost exacerbate de ratele dobânzilor scăzute persistente ale băncilor centrale.

FMI a avertizat că aproape 40% sau în jur de 19 trilioane de dolari din datoria corporativă din marile economii precum SUA, China, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franța, Italia și Spania prezintă riscul de neplată în cazul unei încetiniri a economiei globale.

Cu toate acestea, bancherii centrali nu par foarte îngrijorați de aceste datorii în creștere. Joi, președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a declarat că nu vede semne de producere a unor bule sau pericole imediate din cauza  deficitelor de trilioane de dolari.

BVB | Știri BVB

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (02/06/2023)

Raport tranzactii cu parte afiliata (NAVROM) 22 mai - 31 mai 2023

VRANCART SA (VNC) (31/05/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SIF HOTELURI SA (CAOR) (31/05/2023)

Act aditional promisiune bilaterala vanzare cumparare Eurohotel Baia Mare