Update articol:
Multe din creditele pentru firme se aprobau la cartierul general al băncii mamă

Isărescu: “În calitatea mea de patriot, am fost la câteva bănci mamă și le-am spus că nu merge așa“

*Isărescu, despre inițiatorii ”avalanșei” de inițiative legislative: ”Nespecialiști, oameni cu care e greu să discuți”
*Mesajul Guvernatorului BNR: “Hai, măi, fraților, să ne adunăm și să reclădim încrederea!”
*”Nu ai cum să dai un credit, dacă ai angajat numai personal de ghișeu care vinde credite către populație sau de consum. Un credit către o întreprindere se dă pe bază bilanțieră”

Ne așteaptă o perioadă grea de reclădire a încrederii între bănci clienți și de reclădire a credibilității României în general, a spus, astăzi, Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, la prezentarea Raportului anual pe 2018. Acesta a precizat că a făcut prezentări la bănciile mamă ale instituțiilor din România și le-a transmis acestora că “nu merge” să aprobe ele creditele date aici.

Întrebat dacă Banca Națională putea stimula mai mult creditarea firmelor, decât pe cea a populației, Guvernatorul a răspuns: “Nu am spus că situația creditului către întreprinderi stagnant, în scădere sau creștere foarte mică este numai din cauze structurale și numai din motive legate de întreprinderi. O altă cauză este comportamentul băncilor. Este clar că și ele suflă și în iaurt. Sunt exagerat de prudente. Mesajul meu este pozitiv: “Hai, măi, fraților, să ne adunăm și să reclădim încrederea!” Nimic nu se poate face fără încredere.(…) Nu ai cum să reclădești creditul… În definitiv cuvântul, în latină, înseamnă încredere. Creditul înseamnă încredere. Nu ai cum să refaci creditul, că e pentru locuințe, populație sau întreprinderi, fără încredere între parteneri.”

Guvernatorul  BNR a pus neîncrederea dintre bănci și clienți și pe seama ”avalanșei” de inițiative legislative. Despre inițiatorii acestora, Mugur Isărescu nu s-a ferit să spun că sunt ”nespecialiști, oameni cu care e greu să discuți … discuți ceva și au abordări exagerat populiste”: ”Populismul este peste tot în Europa, nu ne apucăm noi să spunem că e mai mult în România, dar la noi a căpătat niște forme mai ciudate (…) Încercăm, în vara asta, chiar dacă va fi cald, și în toamnă, să punem față în față și să reclădim încrederea între bănci și corporații, între bănci și populație. O parte de vină este și la nivelul băncilor. Suflă și în iaurt. Nu au dezvoltate relații suficient de atente de anaiză a bilanțurilor. Nu ai cum să dai un credit, dacă ai angajat numai personal de ghișeu care vinde credite către populație sau de consum. Un credit către o întreprindere se dă pe bază bilanțieră. Acolo trebuie să fie un analist bancar care să știe și contabilitate, și management, și creditare. E treabă grea să dai un credit unei întreprinderi.

Mai este și povestea că multe din credite se aprobau la cartierul general al băncii mamă, tot din motive de neîncredere. Nu merge! Pot să spun, în calitatea mea de patriot, că am fost la câteva sedii și am ținut cuvântări, în ultimii trei. Am avut prezentări și le-am spus că nu merge asta. “Păi nu avem încredere în România” (nn. au spus ei). Păi cum? Adică înființezi o bancă în România, introduci zeci de milioane, sute de milioane de dolari în capital și pe urmă spui că nu ai încredere? Aveau și ei motivele lor – comportament, mesaj public. Ne așteaptă o perioadă grea de reclădire a încrederii între bănci clienți și reclădirea credibilității României în general. OUG 114 a fost cel puțin neinspirată. O dai în prag de Crăciun… Când o să mă simt mai bine, o să vă spun mai multe”.