Update articol:
Ministrul rus de externe: Confruntările și tensiunile în relațiile dintre Rusia și Statele Unite sunt în creștere

Lavrov: “Washingtonul folosește dolarul ca instrument de exercitare a presiunii, în timp ce îşi încalcă obligațiile”

www.mid.ru www.mid.ru

Washingtonul folosește dolarul ca instrument de exercitare a presiunii, în timp ce îşi încalcă obligațiile, a declarat, recent, ministrul de externe rus Serghei Lavrov. Potrivit diplomatului rus, Statele Unite folosesc dolarul ca instrument atunci când “vrea să pedepsească pe oricine”: “Ei opresc imediat orice operațiuni bancare denominate în dolari. Nu fac asta doar cu ţara pe care vor să o pedepsească, ci și cu celalate state care au orice legătură cu ea”.

Confruntările și tensiunile în relațiile dintre Rusia și Statele Unite sunt în creștere, a avertizat, marți, ministrul de externe rus Serghei Lavrov. “Având în vedere fervoarea politică și retorica intensă care depășesc uneori ceea ce fusese considerat până de curând diplomaţie, confruntarea și tensiunea sunt în creștere”, a spus el într-un interviu acordat la emisiunea Bolshaya Igra (Joc Mare) de pe Canalul One TV din Rusia.

“Statele Unite au avansat cu extinderea NATO spre frontierele noastre, nu doar prin admiterea de noi membri dintre vecinii Rusiei, ci și prin desfășurarea infrastructurii militare de-a lungul granițelor noastre”, a adăugat Lavrov, explicând: “Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Germania și Franța își desfășoară batalioanele și grupurile tactice în țările baltice și în alte țări care au frontieră directă cu fosta Uniune Sovietică. Acestea promovează inițiative de admitere în NATO în fostele republici sovietice, în primul rând Ucraina și Georgia. În 2008, la summitul NATO de la București, s-a anunțat cu tărie că Ucraina și Georgia vor fi membre ale NATO. Acestea nu au primit o invitație oficială, care este obligatorie pentru începerea discuțiilor privind aderarea practică, dar mesajul politic a fost clar – Ucraina și Georgia se vor alătura NATO în cele din urmă. Câteva luni mai târziu, Mikhail Saakașvili a crezut că poate face orice și şi-a atacat concetățenii săi – pacificatori din Osetia de Sud.
Acelaşi lucru se poate spune astăzi despre Ucraina, pentru că declarațiile permanente ale NATO că Ucraina va adera la Alianţă au înfierbântat capul preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko şi, în prezent, Kievul îşi sporeşte capacităţile militare de-a lungul liniei de contact din Donbas.
Mai recent, am aflat că americanii trimit muniție și arme (nu doar arme ușoare) acolo. Există deja un număr destul de mare de instructori din SUA, Canada și alte țări occidentale. După cum vă amintiți, instructorii americani lucrau pe partea georgiană a Osetiei de Sud, cealaltă parte a liniei de contact. Astfel de acțiuni măresc riscul unei confruntări militare, ceea ce va fi absolut inacceptabil pentru Rusia, în condițiile în care partenerii noștri au fost în mod repetat avertizaţi”.

Rusia va insista asupra “aplicării acordurilor de la Minsk” şi va cere ca aceia care ghidează acţiunile Kievului să forţeze autorităţile ucrainene să respecte aceste acorduri, a mai spus Lavrov, făcând referire la SUA.

Lavrov a menţionat: “Avem preocupări foarte specifice (…) cu privire la instalarea sistemelor în Europa (în România și în Polonia în curând), care pot lansa rachete Tomahawks (rachete cu impact de croazieră) și rachete interceptoare”.

 

 

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (06/02/2023)

Finalizare achizitie companie de proiect fotovoltaic - Vulturu

OMV PETROM S.A. (SNP) (06/02/2023)

Raport tranzactii cu parti afiliate 14 dec 2022 - 5 feb 2023

PROMATERIS S.A. (PPL) (06/02/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) S2 2022

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (06/02/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 30.01.2023-03.02.2023