Update articol:
Călin Popescu Tăriceanu:

“Legea Offshore – ar trebui să avem ca obiectiv o împărțire a profiturilor 50% stat-50% operatori”

Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului și liderul ALDE, a cerut reuniunea comisiei de industrii de la Camera Deputaților pentru reluarea discuțiilor pe tema legii offshore, menționând că Ministerul Finanțelor trebuie să facă mai multe calcule pentru a se vota forma finală a legii.

“Cred că, în pofida imposibilităţii fizice a domnului președinte Iulian Iancu de a participa (n.r. Iulian Iancu, deputat PSD, a intrat vineri in spital), comisia ar trebui să se întrunească şi să existe un schimb de păreri între toate partidele din Parlament pentru a cântări opţiunile pe care le avem la îndemână, care trebuie să acopere un spectru larg, pornind de la interesul nostru de a avea venituri la buget mari de pe urma exploatării gazelor, până la securitatea energetică a României şi cea regională, acest aspect fiind un obiectiv din parteneriatul strategic cu SUA. Dar cu cât împingem mai sus ştacheta de a avea venituri există şi interesul investitorului. Am sugerat să ajungem la o înţelegere echilibrată şi echitabilă, adică să asigurăm pentru stat 50% profit şi 50% către investitori. Cum îi cheamă, nu ne interesează că noi discutăm de un cadrul legal care să se aplice azi, mâine şi peste 10 ani. Ar trebui să fie prezentate de Ministerul Finanţelor mai mult variante, ministerul poate face evaluarea şi cuantificarea corectă a veniturilor în diferite variante de lucru. Până acum noi nu am avut aceste variante de lucru. Trebuie să avem nişte calcule. Colegii noştri din coaliţie să analizeze, cei din opoziţie de asemenea”, a declarat Calin Popescu Tăriceanu, potrivit ştiripesurse.

Sâmbătă, Călin Popescu Tăriceanu a scris pe Facebook: “După mai multe zile în care în Parlament a avut loc o dezbatere consistentă și utilă pe tema legii offshore, chiar dacă pe alocuri tensionată, vreau să trag linie și să precizez câteva concluzii. ALDE a avut din startul dezbaterii câteva principii care au stat la baza pozițiilor exprimate public. În acest fel, cred că ne-am asumat rolul de busolă a guvernării, adică de a aduce o perspectivă liberală și de echilibru.

Primul principiu este ca legea offshore să maximizeze veniturile bugetului României pentru viitorul apropiat, dar și pe termen lung. România are resurse naturale care pot aduce venituri însemnate ce pot fi folosite pentru proiecte de investiții pe termen lung. Rolul dezbaterii în Parlament este și de a asigura că forma finală a legii va aduce aceste venituri, ceea ce poate fi realizat doar printr-o analiză serioasă a tuturor informațiilor relevante și proiecțiilor fiscale si bugetare. Din păcate, modificările succesive care s-au făcut la proiectul legii offshore au indus reprezentanților ALDE un sentiment de incertitudine legat de soliditatea propunerilor; mai ales în lipsa multor informații relevante.

Al doilea principiu este ca România să își asigure securitatea energetică și să reducă complet dependența de gazul rusesc, concomitent cu atingerea unui obiectiv ambițios, acela de a deveni un jucător important pe piața energetică regională și chiar europeană. Asigurarea securității energetice este o componentă importantă a parteneriatului nostru cu SUA. Resursele de la Marea Neagră pot oferi posibilitatea României să devină un actor important în regiune, care să asigure securitatea energetică a acestei zone a Europei. Împreună cu SUA, acesta este un obiectiv major pe care îl urmărim în această parte a Europei.

În al treilea rând, cred că în privința nivelului veniturilor ar trebui să urmărim modelul promovat de alte țări europene precum Olanda, Marea Britanie sau Norvegia și să avem ca obiectiv o împărțire a profiturilor 50%-50%. Este varianta corectă, care are în vedere susținerea interesului României cât şi încurajarea investitorilor să dezvolte activitatea de explorare şi ulterior, de exploatare.

În următoarele două săptămâni, până când legea va fi repusă în discuție este timp să găsim cele mai bune soluții și să acționăm conform unui principiu sănătos: «măsoară de două ori și taie o dată». Deci să nu ne grăbim, ci să trecem prin Parlament cea mai bună formă a legii. Mi-aş dori ca această lege extrem de utilă pentru viitorul economiei (şi implicit al sectorului energiei) româneşti să întrunească consensul tuturor partidelor politice reprezentate în Parlament pentru a asigura stabilitatea legislativă pe care un astfel de proiect o presupune”.

La rândul său, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat sâmbătă că “s-a ajuns la un consens” în ceea ce priveşte legea offshore, în sensul în care liderii grupurilor din Parlament ar trebui să se uite “mai atent” pe cifre: “S-a ajuns la un consens, în sensul că trebuie să se uite mai atent pe cifre şi eu cred că toţi liderii de grupuri din Parlament trebuie să se uite pe cifre şi comisia trebuie să aibă loc cu toate televiziunile în sală, să fie transmise (discuţiile – n.r.) live şi toţi românii să vadă de fapt despre ce e vorba”. Dragnea a afirmat că ministrul de Finanţe a trimis o evaluare a impactului economic pe care l-ar avea legea offshore.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a vorbit şi despre un interval de timp ce vizează o dezbatere finală pe această lege. “A apărut incidentul cu dl Iancu (Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de industrie şi servicii a Camerei Deputaţilor, care a suferit un preinfarct – n.r.) şi nu mai suntem siguri că putem avea dezbaterea finală în comisie săptămâna care urmează. Nu e imposibil, dar cel mai sigur este cealaltă săptămână”, a precizat Liviu Dragnea.

Camera Deputaţilor a decis miercuri, cu 210 voturi “pentru” şi o abţinere, retrimiterea la comisii, pentru o săptămână, a raportului la legea offshore.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2024)

Reconectarea Unitatii 1 CNE Cernavoda la sistemul energetic national

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2024)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni