Update articol:
CNBC:

Liderii lumii se întâlnesc la Davos, într-un context global mai impredictibil și instabil ca niciodată

Klaus Schwab
*John Drzik,  Marsh: Infracțiunile informatice, infrastructura critică și amenințările ecologice, precum și schimbările în geopolitică sunt printre cele mai mari riscuri cu care se confruntă lumea acum

Numeroși șefi de stat și oameni de afaceri merg, săptămâna viitoare, la Davos, la Forumul Economic Mondial (WEF), în contextul în care perspectivele globale sunt mai impredictibile și instabile ca niciodată, arată CNBC.

În cele 12 luni de la ultimul forum, relațiile comerciale și diplomația mondială, precum și politica internă, au fost extrem de agitate.

De când președintele american Donald Trump a anunțat pentru prima dată tarife pentru o selecție a importurilor chineze în ianuarie anul trecut, SUA și China au continuat să își impună reciproc tarife de 250 de miliarde și respectiv 110 de miliarde de dolari pentru bunurile celuilalt.

Washingtonul se află în prezent în cea mai mare perioadă de închidere din cauza unui impas pentru finanțarea unui zid de frontieră, iar Brexitul rămâne la fel de haotic și neclar, cu numai câteva săptămâni înainte de plecarea din UE a Marii Britanii.

Forumul a publicat miercuri un raport, “Riscuri globale”, în care a menționat că “riscurile globale se intensifică, dar dorința colectivă de a le aborda pare să lipsească”.

În Europa continentală, în ultimul an, am văzut cum un guvern populist a preluat conducerea într-una dintre cele mai importante economii din Europa, Italia, și o dispariție a politicienilor de masă, ceea ce ar putea duce la o criză de putere și o criză morală în regiune.

Cancelarul german Angela Merkel a anunțat, în octombrie, că se va retrage din politică, iar partidul său continuă să cedeze alegători  la stânga și la dreapta, în timp ce un președinte francez din ce în ce mai nepopular, Emmanuel Macron, se ocupă de proteste permanente și adesea violente pe străzile din Paris.

John Drzik, președinte Global Risk and Digital la firma de gestionare a riscurilor Marsh, a declarat pentru CNBC infracțiunile informatice, infrastructura critică și amenințările ecologice, precum și schimbările în geopolitică sunt printre cele mai mari riscuri cu care se confruntă lumea acum.

“Creșterea agendelor naționaliste din întreaga lume creează o fricțiune între state, precum și o slăbire a instituțiilor multilaterale”, a declarat el pentru CNBC.

“Nu este doar în SUA, în Marea Britanie aveți Brexit, dar în Brazilia, Italia, Austria și Ungaria există o mulțime de figuri politice populiste care sunt alese și schimbă agenda pentru a fi mai protecționiste și mai naționaliste și, ca urmare, legăturile multilaterale slăbesc și se așteaptă ca asta să continue în 2019. ”

Nici economia mondială nu arată prea bine, deoarece preocupările comerciale continuă să afecteze afacerile și să influențeze piețele.

Fondul Monetar Internațional (FMI) a invocat tensiunile comerciale atunci când a scăzut prognoza globală de creștere pentru anul 2019 în octombrie anul trecut. FMI prognozează o creștere globală de 3,7% în 2019, în scădere cu 0,2 puncte procentuale față de prognoza anterioară, în raportul său privind perspectiva economică mondială.

Banca Mondială, în schimb, vede o creștere globală de 2,9 la sută în 2019 pe fondul înăspririi condițiilor financiare. Comisia Europeană este, de asemenea, îngrijorată de creșterea economică a regiunii, prognozând o creștere insuficientă de 2% în UE în 2019.

În acest context, sunt multe de discutat la Davos, în acest an, unde se întâlnesc șefi și oficiali din peste 100 de guverne, precum și directori executivi de la peste 1.000 de companii globale. Conceput pentru a promova cooperarea privată și publică, obiectivul principal al forumului este “îmbunătățirea stării lumii”. Tema din acest an este axată pe “Globalizarea 4.0”.

Fondatorul WEF, Klaus Schwab, a declarat în noiembrie că lumea se confruntă cu “o revoltă economică și politică care nu va înceta niciodată”, adăugând într-un editorial WEF că “forțele celei de-a patra revoluții industriale au inaugurat o nouă economie și o nouă formă a  globalizării “.

 Schwab a spus că o revenire lentă și inegală de la criza financiară mondială a însemnat că “o parte substanțială a societății a devenit dezamăgită nu numai de politică și politicieni, ci și de globalizare și întregul sistem economic pe care îl sprijină”.

BVBStiri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (20/10/2020)

Completarea ordinii de zi a AGEA convocata pentru data de 2/3 noiembrie 2020

ALRO S.A. (ALR) (20/10/2020)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (19/10/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 12 - 16.10.2020