Update articol:

Mark Beacom, BSOG: România trebuie să se asigure ca își produce propriul gaz și să înceteze importurile

*”Sper ca, până începem producția din Marea Neagră, să fie abrogat impozitul suplimentar pentru exploatările offshore”

* Beacom: ”Noi vindem tot gazul către Engie, la prețul pieței, iar Engie îl vinde mai departe; Nimeni nu știe cât va fi prețul gazului, când vom intra în producție”

*Gabriel Comănescu, GSP: Urmează Neptun Deep și Trident; Cu aceste exploatări, România poate deveni exportator net de gaze

România trebuie să se asigure că își produce propriul gaz și să înceteze importurile, a spus, azi, Mark Beacom, CEO Black Sea Oil and Gas, la începerea lucrărilor la conducta submarină din cadrul proiectului de dezvoltare gaze naturale Midia – MGD.

El a amintit că Turcia a descoperit gaze în Marea Neagră și a accentuat cât de mândru este președintele turc Erdogan, subliniind că nu dorește nimeni ca România să ajungă să importe gaz de la alți producători din jurul Mării Negre, când are un potențial atât de mare.

Mark Beacom a spus: “De fapt, România nu ar trebui să importe nicio moleculă de gaz. Toți banii pe importuri pleacă în afara țării. România trebuie să fie mândră de resursele pe care le are și să le poată pune în producție.”

Gabriel Comănescu, CEO Grup Servicii Petroliere, a amintit că acesta este un prim proiect de exploatare de gaze în Marea Neagră, urmând perimetrele Neptun Deep și Trident: “Cu aceste exploatări, România poate deveni exportator net de gaze”.

Mark Beacom a precizat că mai sunt și lucruri care mai au nevoie de îmbunătățire: “Este absolut necesar ca toată legislația ostilă investițiilor în zăcăminte de hidrocarburi din Marea Neagră, adoptată în 2018, să dispară complet. Iar acele reguli care permit companiilor străine să aducă resurse naturale în țara noastră, în detrimentul producătorilor locali, trebuie să dispară. (…) Competiția este acerbă. Este alegerea României dacă va câștiga această competiție, pentru care are toate avantajele sau dacă va pierde.

Ca investitori în România, nu cerem favoruri, ci vrem să fim un membru al echipei câștigătoare pentru România“.

Mark Beacom a spus că a sperat ca legea offshore să fie abrogată încă de anul trecut: “Impozitul suplimentar pentru exploatările offshore nu este sustenabil pentru industrie și trebuie abrogat. Promisiunea mea pentru acționari este să nu se preocupe de asta și să mergem înainte, pentru că va trebui abrogat, până începem producția, întrucât altfel România nu va putea face exploatări în Marea Neagră. Mai avem un an până la producție. Sper ca, până începem producția din Marea Neagră, să fie abrogat impozitul suplimentar pentru exploatările offshore. “

Întrebat cum consideră că va evolua prețul gazului până la momentul intrării în producție, Mark Beacom a spus: ”Nimeni nu știe cât va fi prețul gazului, când vom intra în producție. Pe fondul Covid, prețul a scăzut, estimarea este că își va reveni, dar nimeni nu știe.

Noi vindem tot gazul către Engie, la prețul pieței, iar Engie îl vinde mai departe.”

MGD reprezintă primul proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre realizat după 1989, având capacitatea de acoperi, în prima fază, 10% din necesarul de gaz din România.

Investitia in proiectul actual este de 400 milioane de euro, însă nu include toate eforturile de explorare făcute anterior, care se ridică șa aproximativ 200 milioane euro, astfel că întregul proiect ajunge la 600 milioane de euro, potrivit lui Mark Beacom.

Black Sea Oil & Gas SRL, deţinută de Carlyle International Energy Partners şi Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, este o companie independentă de petrol şi gaze cu sediul în România care desfăşoară operaţiuni de explorare, dezvoltare şi exploatare a resurselor convenţionale de ţiţei şi gaze naturale. În prezent portofoliul companiei este alcătuit din concesiunea privind perimetrele XV Midia – Zona de Apă de Mică Adâncime şi XIII Pelican, situate în platforma continentală a Mării Negre, în care BSOG deţine o participaţie de 65% şi calitatea de operator.

Comănescu, GSP: Estimăm că primul gaz din Marea Neagră, exploatat de BSOG, va intra în Sistemul Național de Transport, la mijlocul anului viitor (video)

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (25/01/2022)

Initierea primei etape a programului de rascumparare actiuni

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (25/01/2022)

Initiere program de rascumparare actiuni proprii

PROMATERIS S.A. (PPL) (25/01/2022)

Hotarare civila referitor divizare Promateris S.A.

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (25/01/2022)

Document informare - alocare actiuni