Update articol:

Millennium Bank şi Alior Bank au depus oferte pentru Eurobank Polonia

Eurobank este subsidiara din Polonia a Societe Generale

Grupul bancar portughez Millennium şi cel polonez Alior Bank au prezentat oferte pentru preluarea Eurobank, subsidiara din Polonia a rivalului Societe Generale, au declarat, pentru Reuters, mai multe surse din apropierea acestui dosar, citate de Agerpres.

În luna iunie a acestui an, Reuters anunţa că Societe Generale analizează o posibilă vânzare a diviziei sale din Polonia, Eurobank, care se confruntă cu o intensificare a presiunilor din partea competitorilor şi a autorităţilor de reglementare. Atunci, sursele anunţau că printre posibilii cumpărători ai Eurobank se numără Santander, Credit Agricole şi Millennium.

“Millennium şi Credit Agricole sunt în cursă, iar Alior s-a alăturat şi ea. În schimb, subsidiara Santander, BZ WBK, nu este interesată de o tranzacţie”, a declarat, pentru Reuters, o sursă din apropierea acestui dosar.

Alte două surse din mediul bancar au confirmat că Millennium a depus o ofertă, iar Alior Bank s-a alăturat şi ea procesului.

Nici Millennium Bank şi nici BZ WBK nu au dorit să comenteze aceste informaţii.

“Piaţa se consolidează, iar Alior Bank vrea să fie un participant activ în acest proces. Avem experienţă în derularea cu succes a unor tranzacţii de acest tip. Eurobank este o ţintă de preluare interesantă”, a informat banca Alior Bank, într-un comunicat de presă.

Cu o capitalizare de piaţă de 8,8 miliarde zloţi, Alior Bank este a noua mare bancă din Polonia, în funcţie de active. Grupul public de asigurări PZU controlează 32% din acţiunile Alior Bank.

Potrivit surselor, Societe Generale ar dori să îşi vândă activităţile care au atins o masă critică sau care nu înregistrează suficiente sinergii. Eurobank este a 17-a mare bancă din Polonia cu active în valoare de 14 miliarde zloţi (3,28 miliarde euro) şi este de 20 de ori mai mică decât liderul pieţei PKO BP. Anul trecut, Eurobank a realizat un profit net de 103 milioane zloţi (24,13 milioane euro).

Vânzarea Eurobank ar continua trendul de consolidare din sectorul bancar polonez, care s-a accelerat în ultimii ani pe măsură ce Partidul Lege şi Justiţie (PiS) încurajează creşterea ponderii ocupate de investitorii polonezi în sectorul bancar local.

Analiştii şi bancherii se aşteaptă ca în Polonia să mai rămână doar cinci mari grupuri bancare pe măsură ce o serie de bănci mai mici vor fi scoase la vânzare deoarece nu reuşesc să crească veniturile în contextul dobânzilor reduse şi pentru că nu au amploarea necesară pentru a concura cu marii jucători de pe piaţă.

BVBStiri BVB

DAFORA SA (DAFR) (27/10/2020)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (27/10/2020)

Tranzactie cu parti afiliate

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (27/10/2020)

Comunicat informare investitori - versiunea in limba engleza

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/10/2020)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni