Update articol:

Ministrul Adel al-Jubeir: Iranienii trebuie să se hotărască dacă vor să fie membri ai comunităţii internaţionale sau marginalizaţi

Iranienii trebuie să se hotărască dacă vor să fie membri ai comunităţii internaţionale sau dacă ”vor să fie marginalizaţi”, a declarat ministrul de stat saudit pentru Afaceri Externe, Adel al-Jubeir.

Ministrul a susţinut o conferinţă la Biblioteca Centrală Universitară din Capitală şi a vorbit despre provocările de securitate din regiune. El a spus că cea mai mare provocare este Iranul.

“Iranul nu crede în graniţe, în suveranitatea naţiunilor, Iranul crede că fiecare şiit aparţine Iranului. E ca şi cum am spune că Italia îşi arogă toţi catolicii. Este inacceptabil. Iranul este o ţară ce susţine terorismul, ce oferă rachete unor organizaţii teroriste (…) şi a fost în spatele asasinării unor diplomaţi, în spatele unor atacuri”, a afirmat Adel al-Jubeir.

El a descris situaţia ca pe o “poveste fără sfârşit”.

“Exportă arme, încearcă să facă recrutări, pentru a extinde Revoluţia. De aceea comunitatea internaţională a instituit sancţiuni împotriva Iranului – din cauza susţinerii pe care o arată activităţilor teroriste şi pentru alte activităţi agresive”, a punctat Adel al-Jubeir.

Înaltul oficial saudit a spus că iranienii trebuie să ia o decizie în privinţa alinierii la regulile internaţionale.

“Mereu spunem că iranienii trebuie să se hotărască dacă vor să fie membri ai comunităţii internaţionale sau dacă vor să fie marginalizaţi. Acum sunt marginalizaţi. Dacă nu respecţi regulile ordinii mondiale, stabilite în secolul a XVII-lea, atunci trebuie să te aştepţi ca lumea să reacţioneze negativ. Şi asta se întâmplă. Dacă iranienii îşi schimbă comportamentul, cred că pot deveni din nou o naţiune mare, pot deveni membri ai comunităţii internaţionale (…). Până când nu renunţă la ideea de a exporta Revoluţia, lucru care se află în Constituţia lor, şi până când nu acceptă principiile legislaţiei internaţionale şi ideea neimplicării în politica altor ţări, este imposibil să ai o relaţie cu ei”, a afirmat Adel al-Jubeir.

El a apreciat că revoluţiile “sunt alimentate de emoţii, nu există logică, nu există echilibru, nu există proporţii, respect pentru legea internaţională”.

“Un stat-naţiune este un actor raţional. Îşi ia angajamente, respectă regulile internaţionale”, a afirmat ministrul de stat saudit pentru Afaceri Externe.

Oficialul a vorbit despre politica de “toleranţă zero” faţă de extremism, practicată în Arabia Saudită.

“Avem toleranţă zero faţă de extremism, deoarece extremiştii nu sunt interesaţi de Bucureşti sau Londra. Mecca este ceea ce vor. Deci noi suntem ţinta lor. Să finanţăm o ideologie al cărei obiectiv este să ne distrugă, înseamnă că nu suntem raţionali, suntem altceva”, a punctat Adel al-Jubeir. 

  • Aurescu: Fără participarea SUA nu se poate concepe o soluţie asupra procesului de pace din Orientul Mijlociu

Fără participarea Statelor Unite nu se poate concepe o soluţie asupra procesului de pace, care să fie viabilă în rezolvarea conflictului israeliano-palestinian, a afirmat ministrul interimar de Externe, Bogdan Aurescu.

Aurescu a făcut declaraţii alături de ministrul de stat pentru Afaceri Externe din Regatul Arabiei Saudite, Adel Bin Ahmed Al-Jubeir, care se află în România până joi.

Şeful diplomaţiei române a arătat că a discutat cu omologul său despre dosarele regionale, inclusiv planul de pace propus de SUA în Orientul Mijlociu.

“Am reiterat poziţia României cu privire la necesitatea unei soluţii durabile a acestui conflict care să fie fundamentată pe un acord cuprinzător, un acord just, bazat pe soluţia celor două state, care să coexiste în pace şi securitate, aceasta fiind singura opţiune viabilă care să corespundă aspiraţiilor ambelor părţi. Am subliniat importanţa ca Statele Unite să fie implicate în acest proces, pentru că fără participarea Statelor Unite nu se poate concepe o soluţie asupra procesului de pace, o soluţie care să fie viabilă, care să fie durabilă în acest dosar”, a punctat Aurescu.

Vorbind despre Iran, oficialul român a spus că, în dialogul cu omologul său, a reafirmat poziţia României în legătură cu “necesitatea respectării integrale de către Iran a acordului nuclear, a Planului Cuprinzător de Acţiune”. “Am subliniat că, dacă acest acord eşuează, este necesară conceperea unui acord mult mai ambiţios, care să ţină seama şi de aspectele legate de programul balistic”, a adăugat el.

La rândul său, ministrul Adel Bin Ahmed Al-Jubeir s-a referit la principiile comune ale politicii externe din Arabia Saudită, respectiv România.

“Ambele părţi cred în principiul suveranităţii naţionale şi în principiul aplicării legislaţiei internaţionale şi neamestecarea în problemele interne ale altor ţări. Acestea sunt liniile ce ghidează politica externă din ţările noastre. (…) Avem o filosofie comună în domeniul Afacerilor Externe”, a arătat acesta.

“Vizita aceasta vine după o perioadă lungă de timp, dar cu siguranţă nu este ultima”, a afirmat ministrul saudit.

Cei doi au mai vorbit, potrivit lui Aurescu, despre reactivarea mecanismului de consultări politice periodice între cele două ministere de Externe, despre crearea Comisiei mixte România-Arabia Saudită privind cooperare economică, tehnică şi ştiinţifică, organizarea unui forum de afaceri, dar şi despre propunerea de deschidere a unei curse aeriene directe, între cele două ţări.

“Vom solicita instituţiilor de resort din cele două ţări să accelereze demersurile pentru realizarea acestui obiectiv”, a spus Bogdan Aurescu.

Vizita înaltului oficial saudit are loc în contextul celebrării, în acest an, a 25 de ani de relaţii diplomatice între România şi Arabia Saudită. 

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (28/07/2021)

Semnare contracte vanzare-cumparare actiuni

OMV PETROM S.A. (SNP) (28/07/2021)

Rezultate financiare semestriale S1 2021 (rezultate individuale OMV PETROM S.A.)

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (28/07/2021)

Situatia detaliata a investitiilor la 30.06.2021

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (28/07/2021)

Perioada inchisa tranzactionare: 29.07.2021 - 27.08.2021