INTERVIU ÎN EXCLUSIVITATE CU AMBASADORUL IRANULUI ÎN ROMÂNIA

Morteza Aboutalebi: “Relaţiile comerciale dintre România şi Iran – în scădere din cauza sancţiunilor ilegale şi unilateriale impuse de SUA” (vezi video)

  • “Guvernul iranian nu dorește să înceapă niciun fel de război – mic sau mare”

Comerțul dintre România şi Republica Islamică Iran a fost, anul trecut, de 335 milioane dolari, în scădere cu 38% comparativ cu anul precedent, din cauza sancţiunilor impuse de SUA, care afectează în principal sectorul financiar.

Excelenţa Sa, domnul Morteza Aboutalebi, ambasadorul Republicii Islamice Iran, a avut amabilitatea să ne ofere un interviu în care ne-a vorbit despre  relațiile economice şi diplomatice dintre România și Iran, dar şi despre implicațiile disputei internaționale dintre SUA și Iran.

În 2015, Iranul şi statele din grupul “5 plus 1”, adică SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania au ajuns la un acord privind programul nuclear Iranian (Joint Comprehensive Plan of Action – JCPOA), plasându-l, timp de mai mulţi ani, sub un regim de inspecţii stricte, pentru a garanta că nu poate fi folosit în scopul fabricării bombei atomice.

Anul trecut, în mai, președintele SUA Donald Trump a anunțat că va retrage SUA din acordul nuclear cu Iranul, iar la finalul anului trecut a reinstituit toate sancţiunile eliminate prin acordul nuclear din 2015, care vizau atât Iranul cât şi ţările care aveau relaţii comerciale cu această ţară. Sancţiunile vizează exporturile de petrol, transportul şi băncile, sectoare esenţiale ale economiei iraniene.

Vedeţi mai jos interviul 

 

Excelenţă, ce ne puteţi spune despre relațiile comerciale bilaterale dintre România și Iran?

Morteza Aboutalebi: Comerțul bilateral s-a cifrat anul trecut la 335 milioane dolari, în scădere cu 38% comparativ cu anul precedent.

De ce?

Morteza Aboutalebi: Vă voi explica.

Exporturile României în Iran au fost în jur de 287 milioane dolari, în scădere cu 41% față de 2017. Importurile României din Iran s-au ridicat la aproximativ 47 milioane dolari, în scădere cu numai 8% față de 2017.

Principalul motiv pentru această situație sunt sancțiunile impuse de SUA. Unilaterale și ilegale, potrivit JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action). Aceste sancțiuni unilaterale afectează în principal sectorul financiar, tranzacțiile între bănci. Când nu se mai pot face tranzacții bancare înseamnă că sectorul financiar nu mai poate susține comerțul. Acesta este motivul, dacă doriți să știți.

În perioada 2015- 2016, după semnarea acordului nuclear de către Iran și țările occidentale, relațiile dintre România şi Iran, în special cele comerciale, erau în creștere, iar autoritățile române preconizau o creștere la un miliard de dolari. În acel moment, acestea se situau la aproximativ 450 milioane de dolari. Ar fi trebuit să se dubleze, după semnarea acordului. Din păcate, în 2018, am avut o scădere de 38%.

Vedeți măsuri de a dezvolta relațiile comerciale, în contextul sancțiunilor?

Morteza Aboutalebi: Da. Vedeți, conform unor diferite articole din JCPOA, semnate între trei țări europene (n.n.  Franța, Germania, Marea Britanie) și Iran, comerțul dintre Iran și UE ar trebui să crească prin unele mecanisme agreate.

Acum, numele acestui mecanism este INSTEX. Conform acestui mecanism, Iran si EU 3 ar trebui să facă anumite tranzacții. Acesta ar putea susține companiile europene și companiile iraniene să facă tranzacții, printr-un mecanism special, care nu poate fi sancționat de Statele Unite.

Încearcă (n.n. SUA) să ne supună presiunilor. Îi așteptăm.

Sunt companiile iraniene interesate să investească în România?

Morteza Aboutalebi: Da. Companiile iraniene știu foarte bine despre avantajele pe care le aveți în țara dumneavoastră.

Una dintre cele mai importante oportunități ale economiei voastre este agricultura. În aceleași timp, noi avem secetă în țara noastră. Așa că investitorii iranieni ar prefera să vină în țara voastră, unde sunt pământuri suficiente, să opereze aici, nu numai pentru piața internă din România, dar și pentru piața iraniană și, în același timp, ar vrea să fie în lanțul de aprovizionare al pieței globale.

Acestea sunt oportunitățile pe care le urmărim. Sunt cele mai importante zone unde companiile iraniene pot veni să investească.

În afară de agricultură? Care sunt alte domenii de interes?

Morteza Aboutalebi: Da, aveți câteva fabrici, care sunt vechi și am vrea să le înnoim. Oamenii noştri de afaceri sunt gata să investească în industria românească, să înnoiască și să activeze fabricile. Unii investitori străini de aici încearcă să vândă investițiile pe care le-au făcut în trecut. Iranienii sunt gata să vină să le cumpere și să continue aceste afaceri. Şi aici sunt multe oportunități. Nu vreau să intru în detalii, dar sunt oportunități.

Ce ne puteți spune despre oportunitățile pentru investiții românești în Iran?

Morteza Aboutalebi: Există oportunități în țara mea, pentru companiile românești, în special din domenii precum energia. Aici sunt avantajele iraniene, în petrol, gaze, electricitate. Îi susținem, le facilităm să vină în Iran să facă prin joint-ventures sau investiții deținute 100%, este posibil potrivit legii iraniene.

Cum caracterizaţi relațiile dintre Ambasada Iranului și autoritățile românești – parlament, guvern?

 Morteza Aboutalebi: Relațiile sunt foarte bune. Avem un mecanism –numit Comisia economică mixtă –între cele două țări.

La două luni după ce am venit aici, România a preluat președinția Consiliului Uniunii Europene, autoritățile române concentrându-se pe acest subiect, ceea ce a pus în planul doi relaţiile noastre bilaterale.

Dar, înainte de asta și acum, în iulie, relațiile sunt active și sperăm ca, prin lucrările Comisiei comune, să putem iniția noi oportunități pentru ambele țări și pentru companii, noi activități, investiții, cooperare, în beneficiul ambelor părți.

Care sunt cele mai importante investiții iraniere în România?

Morteza Aboutalebi: Dacă vreți să vorbim despre investițiile Guvernului iranian, aș spune că nu sunt prea mari. Dar în sectorul privat, găsim aici companii iraniene, cu cifre de afaceri anuale de 800 milioane de euro, altele cu cifre de afaceri de 300 milioane euro, altele în jur de 10 milioane de euro. Sunt de mărimi diferite, au activități diferite și într-o varietate de domenii.

Cum credeți că Iran și România își pot îmbunătăți relațiile economice? Intenționați să organizați forumuri de afaceri?

 Morteza Aboutalebi: Când vorbim despre asta, trebuie să facem o analiză pe mai multe niveluri. Pentru sectorul public și relația dintre cele două guverne, importantă este Comisia economică mixtă, în ceea ce priveşte orice cooperare nouă.

Pentru sectorul privat, avem relațiile dintre Camerele de Comerț Iran şi România… Încercăm să inițiem noi mecanisme pentru joint-ventures dintre sectoarele private dintre cele două țări. Acestea sunt palierele pe care lucrăm, pentru a dezvolta relațiile economice.

Ce ne puteți spune despre comunitatea iraniană din România? Câți iranieni sunt în România?

Morteza Aboutalebi: Potrivit statisticilor voastre, ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI), numărul iranienilor de aici este de aproximativ 4000.

Neoficial, cred că sunt peste 10.000.

Ați vorbit despre sancțiunile SUA. Cum vedeți aceste sancțiuni și faptul că Donald Trump, preşedintele SUA, a ieșit din acordul nuclear?

 Morteza Aboutalebi: Prin acordul din 2015, dintre Iran și 5 plus 1  – între SUA, EU 3, Rusia, China, Iran – țările trebuiau să își ia anumite angajamente.

În afară de SUA, ceilalți încearcă să își mențină angajamentele. IIegal, administrația Trump a decis, acum un an, să iasă din acest acord. Este treaba lor! Avariile produse acordului de SUA trebuiau compensate de EU 3, Rusia și China. Așadar, ei încearcă să inițieze mecanismele de compensare. INSTEX este o inițiativă. Sperăm ca prin voința politică să îl implementeze și ca ambele părți – companiiile europene și iraniene – să beneficieze de noul mecanism și, prin acesta, să evite pagubele produse de americani sau de sancțiunile ilegale.

Cum sunt afectate relațiile dintre Iran și România, având în vedere parteneriatul strategic al României cu SUA?

 Morteza Aboutalebi: Pentru noi, nu există limite. Depinde de voi să aveți relații cu alte țări, noi avem relații cu alte țări. Sunteți liberi, suntem liberi! Vrem doar să creștem relațiile dintre Iran și România și știu că asta încearcă și guvernul vostru. Asta este voința politică a ambelor părți. Să aibă relații mai bune, comerț mai bun, investiții mai mari, să ofere oportunități mai bune pentru ambele părți. Nu depind de relațiile dintre voi și alții sau Iran și alții.

Cum vedeți declarațiile autorităţilor din România privind mutarea ambasadei în Israel la Ierusalim?

 Morteza Aboutalebi: Există o poziție a țărilor islamice și una a țărilor arabe. Iran face parte din țările islamice. Ne-ar plăcea să avem o poziție comună. Nu este poziția unei singure țări. De aceea, ambasadorii de aici au încercat să aibă câteva întâlniri, să meargă la biroul primului ministru să-și explice poziția, să ia contact cu președinția, cu ministerul de externe.

Ce mesaj aveți pentru cetățenii români?

 Morteza Aboutalebi: Relațiile dintre oameni – români și iranieni – sunt foarte bune, în special privind relațiile culturale. Acestea au în vedere istoria îndelungată a celor două țări de acum 600-700 de ani. Nu sunt o noutate. În istorie, oamenii încercau să se concentreze pe valorile comune. În zilele noastre, ambele guverne încearcă să susțină aceste relații între popoare. În fiecare zi, vedem români care călătoresc în Iran și invers. Avem evenimente în țara voastră, în special culturale. În același timp, sunt români, în special elitele din domeniul cultural, care vizitează Iran.

Credeți că este posibil să înceapă războiul între Iran și SUA, care ar putea degenera la nivel internaţional?

Morteza Aboutalebi: Guvernul iranian nu dorește să înceapă niciun fel de război – mic sau mare. Nu vrea ca lucrurile să meargă în direcția asta. În același timp, Trump însuși nu este gata pentru un război.  Sunt alții care ar dori să îl împingă în direcția aceasta. Dar cred că, până acum, nu avem suficiente date care să arate că guvernele SUA și Iran vor ajunge la un conflict.

Cum vedeți evoluția prețului petrolului, în urma sancţiunilor internaţionale, a reducerii producţiei de către OPEC?

Morteza Aboutalebi: Depinde de situație. În istorie, prețul petrolului a fost influenţat de pacea și securitatea din lume, nu de evoluțiile economice. Sigur, au și acestea o influență, dar nu foarte mare. Dar, dacă priviți fluctuațiile păcii regionale sau mondiale, acestea vor avea implicaţii asupra prețului petrolului. Azi, nu cred că sunt suficiente date pentru creşterea prețurilor la petrol.

Vă mulţumesc!

BVB | Știri BVB

MECANICA CEAHLAU (MECF) (08/08/2022)

Raport semestrial S1 2022

PROMATERIS S.A. (PPL) (08/08/2022)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica la 02.08.2022

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (08/08/2022)

Structura actionariat la data de 31 iulie 2022

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (08/08/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (08/08/2022)

Rascumpararea actiuni proprii perioada 01-05.08.2022