Update articol:
Interviu cu Rareș Mihăilă, Fondator Investestelabursa.ro:

“Oamenii au nevoie de exemple de simpli investitori care reușesc să câștige la bursă”

Rareș Mihăilă, Fondator Investestelabursa.ro și Co-Fondator InvestClub Mureș

Rareș Mihăilă, Fondator Investestelabursa.ro și Co-Fondator InvestClub Mureș, consideră că pentru a fi atrași de bursă, românii au nevoie să vadă exemple de acest gen: oameni simpli cu job-uri de 8 ore, care nu sunt brokeri, nu au studii în domeniul pieței de capital, simpli investitori care reușesc să investească și să câștige la bursă.

Rareș Mihăilă a început să tranzacționeze la BVB, în 2015, și de atunci și-a convins doi prieteni să investească pe piața de capital. În schimb, prin intermediul blogului Investestelabursa.ro a reușit să convingă mult mai multe persoane să facă pasul către Bursa de Valori București.

***

Reporter: De când tranzactionezi pe piața de capital și ce te-a atras spre BVB?

Rareș Mihăilă: Am început să studiez serios piața bursieră la începutul anului 2015 și am devenit investitor în vara aceluiași an. Am ales BVB pentru că m-am simțit mai aproape de companiile listate. Sunt client a unora dintre companii și am simțit că le înțeleg mai bine.

Reporter: Ce tip de investitor ești?

Rareș Mihăilă: M-aș caracteriza drept un investitor pe termen mediu și lung ce urmărește companiile cu o politică de dividend stabilă.

Reporter: Ce ai recomanda unui investitor începător?

Rareș Mihăilă: Unui investitor începător i-aș recomanda să aibă răbdare și să învețe cum să analizeze rezultatele finaciare ale companiilor. Totodată, consider că fiecare companie are o poveste sau un context de știri sau informații în cadrul căruia prețul acțiunilor se tranzacționează. Un investitor începător, înainte să cumpere acțiunile unei companii, ar trebui să prindă din urmă toată acestă poveste astfel încât, atunci când apare o informație nouă, să știe cum să o integreze în context și să anticipeze cum ar putea fi influențat prețul.

Reporter: Câți prieteni au fost interesați să investească, după ce le-ai povestit despre asta?

Rareș Mihăilă: Am reușit să conving doar doi prieteni să investescă la bursă și nici unul nu regretă deocamdată că au făcut acest pas. În schimb, prin intermediul blogului Investestelabursa.ro am reușit să conving mult mai multe persoane să facă pasul către Bursa de Valori București. Am primit zeci de e-mail-uri de la diverse persoane din toată țara care îmi scriau că doresc să-și deschidă un cont de tranzacționare la bursă după ce au citit articolele de pe blog sau au văzut materialele video pe care le-am încărcat pe Youtube.

Reporter: Cum ți-a venit ideea unui blog despre investiții, mai ales că te ocupi de el în timpul liber, având un job?

Rareș Mihăilă: Mereu mi-a plăcut să împărtășesc cu cei dragi ceea ce învăț sau descopăr studiind pe cont propriu. Am pornit proiectul Investestelabursa.ro din dorința de a arata tuturor că dacă eu, un simplu investitor din Târgu Mureș, reușesc să investesc la bursă și să obțin randamente mai bune decât cele oferite de depozitele bancare atunci oricine poate obține rezultate cel puțin la fel de bune. Consider că pentru atrage investitori la bursă, românii au nevoie să vadă exemple de acest gen: oameni simpli cu job-uri de 8 ore, care nu sunt brokeri, nu au studii în domeniul pieței de capital, simpli investitori care reușesc să investească și să câștige la bursă.

Prin exemple de acest gen, cred că românii vor prinde încet, încet curaj și își vor zice “dacă el poate, atunci și eu pot”.

Reporter: Ce te-a speriat cel mai mult, de când investești pe piața de capital?

Rareș Mihăilă: M-a speriat momentul când domnul Mișa (fost ministru de finanțe) a anunțat “din greșeală” desființarea pilonului 2 de pensii. În acea zi multe companii s-au depreciat dintr-o dată cu procente bune și nimeni nu știa la ce să se aștepte în continuare.

Reporter: Cum îți culegi informațiile despre emitenții în care investești?

Rareș Mihăilă: Citesc zilnic presa din domeniul financiar. Odată cu pasiunea pentru investițiile la bursă, site-urile mele favorite au devenit principalele publicații din domeniul financiar și bursier. Totodată caut păreri ale analiștilor legate de companiile pe care le urmăresc și urmăresc informările emise de companii pe site-ul BVB.

Reporter: Ai și investiții în fonduri sau alte instrumente?

Rareș Mihăilă: Da, am o sumă de bani investită într-un fond mutual cu risc scăzut. Acea suma de bani o consider ca fiind fondul de urgență al familiei și urmăresc mai degrabă conservarea capitalului decât randamente ridicate care pot veni doar cu un risc pe măsură.

Reporter: Te atrag criptomonedele?

Rareș Mihăilă: Nu am investit în criptomonede și nici nu am intenția să o fac pe viitor. Le consider niște instrumente foarte riscante și nu vreau să îmi asum un asemenea risc.

Reporter: Cum caracterizezi relația cu brokerul tău? Consideri că îți oferă suficiente informații?

Rareș Mihăilă: Relația cu brokerul o consider bună. Discutăm și analizăm periodic la telefon principalele știri sau starea pieței. Mi-ar place însă să primesc mai multe rapoarte de analiză axate pe diverse companii.

 

 

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (24/03/2023)

Finalizare achizitie Sunwind Energy SRL

FARMACEUTICA REMEDIA SA (RMAH) (24/03/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) - tranzactii 2021

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (24/03/2023)

Documente suport AGOA & AGEA 25.04.2023

FARMACEUTICA REMEDIA SA (RMAH) (24/03/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R) - tranzactii parti afiliate 2021

VES SA (VESY) (24/03/2023)

Convocare AGA O & E 27-28.04.2023