Update articol:

Ovidiu Wlassopol: Salut intenția Guvernului de a lista anul viitor unul sau doi noi emitenți, respectiv HIDROELECTRICA și CEC BANK (VIDEO)

Ovidiu Wlassopol, membru în Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a salutat intenția Guvernului României de a lista anul viitor unul sau doi noi emitenți, respectiv HIDROELECTRICA SA și CEC BANK SA, în discursul susținut, aseară, la Gala FINANCIAL INTELLIGENCE HALL OF FAME AWARDS GALA DINNER.

„Este un moment bun, statutul de piață emergentă obținut de Bursa de Valori București va aduce noi investitori la bursă, deoarece vor accede pe piața românească de capital fondurile administrate specializate pe piețele emergente”, a spus el.

Ovidiu Wlassopol a vorbit, în cadrul Galei Financial Intelligence, despre rolul fondurilor de pensii pe piața de capital și despre efectele trecerii la statutul de piață emergentă: „Astăzi suntem la un eveniment de gală în care premiem inteligența din piața financiară. Celebrăm persoanele și companiile, vorbim de povești de succes. Gazda noastră este platforma de știri și evenimente Financial Intelligence, unul dintre cele mai informate site-uri, de unde aflăm tot ce trebuie să știm în domeniul economic. Deci suntem într-o companie bună în seara asta.

Si avem și despre ce să vorbim în anul 2019. Există o decizie istorică pentru piața de capital, trecerea Bursei de Valori București la statutul de piață emergentă de către o agenție de rating internațională la sfârșitul lunii septembrie. Am precizat la acel moment că fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) au fost cele care au asigurat lichiditatea necesară pentru a putea trece BVB la statutul de piață emergentă.

Cum a fost posibil? Cifrele de la ASF arată că în primele 6 luni ale lui 2019 fondurile de pensii administrate privat au crescut lichiditatea pe bursă investind 19,76% din total active, față de 17,45% cât aveau în decembrie 2018. Deci un plus de 2,31% , care la active totale de 11,64 miliarde de euro, înseamnă că au achiziționat acțiuni de peste 250 milioane euro în plus față de portofoliul care îl aveau anterior.  Fondurile de pensii au crescut ponderea totală de acțiuni, deoarece au căutat să obțină randamente mai mari, decât cele pe care le-ar fi obținut din investițiile în titluri de stat.

Cele 3 societăți emitente Banca Transilvania, BRD și Romgaz au fost cele care au îndeplinit criteriul de lichiditate, respectiv tranzacționarea  la bursă a peste 15% din capitalul social, pentru perioada 29 iunie 2018- 28 iunie 2019. Banca Transilvania a fost tranzacționată în proporție de 30,19% din capitalul social fața de 24,88% cât era tranzacționată în perioada anului precedent. BRD a depășit pragul minim de lichiditate având 15,73% ponderea de acțiuni din capitalul social tranzacționată la bursă, față de 13,63% cât a avut lichiditatea în anul precedent. Romgaz este un emitent dublu listat: la BVB sub formă de acțiuni și la London Stock Exchange sub formă de GDR ce au ca activ suport acțiuni ROMGAZ. O să mă refer doar la tranzacțiile de la BVB, despre care am date. Se constată o creștere de peste 1% la tranzacționarea la bursă pentru perioada monitorizată față de anul precedent.

De anul viitor vom simți în piața de capital efectele acestei decizii istorice. Și aici vreau să salut intenția Guvernului României de a lista anul viitor unu sau doi noi emitenți, respectiv HIDROELECTRICA SA și CEC BANK SA. Este un moment bun, statutul de piață emergentă obținut de Bursa de Valori București va aduce noi investitori la bursă, deoarece vor accede pe piața românească de capital fondurile administrate specializate pe piețele emergente. Ce se va întâmpla? Statul va obține mai mulți bani pentru listarea unui pachet de acțiuni pe o piață emergentă decât ar fi obținut pe o piață de frontieră.

Așa că putem spune că viitorul pieței de capital pentru anul viitor pare să arate bine!

Vă mulțumesc pentru atenție și doresc cu această ocazie să felicit laureații galei!”