Update articol:

Paul Krugman, laureat al premiului Nobel, spune că stăm pe o „bombă cu ceas fiscală”, care se va detona atunci când pandemia se va opri

*Pachetul de ajutor în SUA ar trebui să fie de patru sau cinci trilioane de dolari, potrivit lui Krugman

*Negarea, infirmarea virusului a fost critică,  zeci de mii de oameni vor muri inutil din cauza asta, mai spune economistul

Economistul Paul Krugman, laureat al premiului Nobel, consideră că este important să ne dăm seama că legislația adoptată în SUA privind coronavirusul nu este una de stimulare, ci este în mare pentru salvarea de la dezastru. El spune, într-un interviu pentru Business Insider, că, în cea mai mare parte, este adecvată, dar probabil va trebui să fie mai mare, poate de patru sau cinci trilioane de dolari.
Krugman spune că avem o „bombă cu ceas fiscală imensă”, care nu primește suficientă atenție din partea media. El spune că vor exista concedieri în masă ale angajaților guvernamentali și o reducere a indemnizațiilor de șomaj, dacă nu există o altă serie importantă de stimuli.

Krugman critică răspunsul SUA la epidemie: “Am fost cu mult în urma curbei (n.n. de răspândire a epidemiei). În ianuarie, deja era evident că acesta era un risc extrem de mare și ar fi trebuit să facem teste masiv. Ar fi trebuit să aplicăm distanțarea socială. Ar fi trebuit să facem toate aceste lucruri care ajută la oprirea epidemiei. Chiar nu am luat serios acest lucru sau Washingtonul l-a luat în serios, până în urmă cu doar câteva zile.

Chiar și acum, nu facem ceea trebuie când ai o situație de urgență, asică să federalizezi producția de echipamente esențiale. Încă nu am făcut asta. Încă mai avem această goană sălbatică necoordonată  pentru ventilatoare.

Negarea, infirmarea virusului a fost critică. Adică zeci de mii de oameni vor muri inutil în această țară din cauza asta.”

Câștigătorul premiului Nobel nu este impresionat de răspunsul Americii la criză. Din punct de vedere economic, el afirmă că Danemarca are o poziție deosebită, cu corporațiile care păstrează angajații și guvernul care le susține salariile 75%. El consideră că SUA, într-un fel, a avut cel mai slab răspuns economic dintre țările G7.

El explică de ce legislatia privind coronavirusul nu este una de stimulare, ci este în mare pentru salvarea de la dezastru: “Chestiunea economică – sunt cam enervat că oamenii continuă să numească asta o lege de stimulare. Vrem ca PIB-ul să scadă. Vrem ca o mulțime de oameni să rămână acasă și să nu lucreze pana reusim sa tinem epidemia sub control. Scopul nu este atât acela de a susține economia în sine, cât de a acorda timp și de a atenua greutățile. Acesta este în mare parte un proiect de lege de salvare împotriva dezastrului.

Lucrurile care sunt cu adevărat importante sunt ajutoarele de șomaj, numerar pentru familii, împrumuturi pentru întreprinderile mici, care permit persoanelor cele mai afectate să treacă prin asta cu minimum de dificultăți financiare. De asemenea, oferă un anumit stimul. Există părți ale economiei care sunt încă în viață. Nu vrem să se prăbușească, deoarece nimeni nu are bani de cheltuit. Există și un anumit stimul acolo, dar acesta este în principal o lege uriașă de salvare , care, din păcate, în ciuda dimensiunilor sale, probabil nu este suficient de mare.”

El adauga ca aproximativ 20-25% din economie va fi închisa pentru o perioadă prelungită și ajutoarele trebuie sa fie la aceasta scara: “Avem o economie de 20 de trilioane de dolari pe an, așa că nu este greu să spunem că stimulul ar putea ajunge să fie patru sau cinci trilioane de dolari. Răspunsul este împrumutarea banilor.”

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/06/2022)

Finalizarea ofertei publice de cumparare

TERAPLAST SA (TRP) (24/06/2022)

Desemnare agent de plata pentru dividende 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (24/06/2022)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (24/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/06/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)