Preşedintele Ungariei, János Áder, i-a trimis o scrisoare preşedintelui României, Klaus Iohannis, în legătură cu poluarea cu metale grele a râului Someş, şi i-a cerut acestuia ca România să facă paşii necesari în direcţia evitării unor astfel de poluări, devenite deja regulate, scrie MTI.
În scrisoarea sa, János Áder a subliniat că este convins că, în urma unor acţiuni
hotărâte ale autorităţilor române, ar putea fi prevenită repetarea acestor poluări, devenite regulate, şi provocarea unor daune pe termen lung râurilor şi faunei.
Preşedintele maghiar a reiterat că poluarea cu metale grele provenită din sterilul de mină din partea de nord a României a ajuns în Someş în urma ploilor abundente de acolo. Pe porţiunea din Ungaria a râului poluarea a fost observată joi, când apa şi-a
schimbat şi culoarea, a adăugat János Áder, citat de MTI.
Potrivit şefului de stat, testele de laborator arată concentraţii crescute ale mai multor metale grele (zinc, cupru, cadmiu), cantitatea acestora depăşind nivelul acceptabil.
Deocamdată nu se ştie ce efect va avea poluarea asupra calităţii apei şi asupra faunei, ceea ce este sigur, însă, este că “s-a întâmplat deja de mai multe ori ca apele româneşti care curg către Ungaria să sufere astfel de contaminări”, a spus Áder.
Politicianul maghiar a reamintit că aceasta nu este prima, ci –după 2013 şi 2018 – a treia ocazie în care metalele grele provenite din minele închise din judeţul Maramureş ajung în Lăpuş, iar de acolo, în Someş şi până în Ungaria.
“Sunt convins că această situaţie periculoasă trebuie remediată acum, fără întârziere, evitând ca apa provenită din mine să afecteze în mod repetat ecosistemul fragil al râurilor noastre, care din 2000 încoace, de la poluarea devastatoare cu cianuri, a
fost din ce în ce mai sensibil la schimbările compoziţiei apei”, a scris preşedintele maghiar.
Preşedintele Ungariei a atras atenţia lui Klaus Iohannis asupra directivelor cu privire la deşeurilor miniere, la răspunderea penală în probleme de protecţia mediului, respectiv asupra directivei cu privire la apărarea împotriva inundaţiilor şi
directive privind apele.