Update articol:
După ce Franţa şi Germania au ajuns la un compromis pentru Nord Stream 2

Președinția României la Consiliul Uniunii Europene a obținut mandat pentru inițierea negocierilor pe revizuirea Directivei privind Gazele Naturale 

Președinția României la Consiliul Uniunii Europene a obținut, astăzi, mandatul pentru inițierea negocierilor cu Parlamentul European pe unul dintre cele mai sensibile și mai importante dosare legislative ale agendei europene – revizuirea Directivei privind Gazele Naturale, conform unui comunicat al Guvernului.

Anunțul a venit după ce, în presa internațională, a apărut informația că Franţa şi Germania au transmis vineri partenerilor din Uniunea Europeană o soluţie de compromis care permite revizuirea Directivei europene cu privire la gazele naturale, fără a bloca însă proiectul gazoductului Nord Stream 2.

Dacă va fi acceptat, compromisul ar permite evitarea unei crize între Paris şi Bruxelles şi, de asemenea, ar permite Franţei să îşi dea acordul pentru adoptarea unor noi reguli europene privind transportul gazelor naturale, au explicat pentru AFP surse diplomatice.

Comisia Europeană vrea să extindă câmpul de aplicare a Directivei privind gazele naturale la infrastructurile care provin din ţările terţe, care ar trebui să respecte aceleaşi reguli cu cele europene, respectiv transparenţa preţurilor, accesul terţilor la infrastructuri, precum şi separarea activităţilor între furnizorii de gaze şi gestionarii infrastructurilor. În prezent, proiectul Nord Stream 2, promovat de grupul energetic Gazprom, controlat de statul rus, nu trebuie să respecte regulile care guvernează piaţa internă.

Cancelarul german a încercat să o convingă telefonic pe Viorica Dăncilă să nu introducă în cadrul Consiliului Uniunii Europene o propunere de directivă care ar afecta direct interesele Germaniei în ceea ce privește Nord Stream 2 și, evident, conexiunea cu Rusia”, potrivit unor surse citate de  Antena 3.

Guvernul arată: “Demersul inițiat de Președinția României la Consiliul Uniunii Europene a beneficiat de o largă susținere din partea statelor membre. Dosarul a fost gestionat în coordonarea directă a prim-ministrului, data fiind complexitatea și impactul acestuia pentru funcționarea pieței interne și pentru consolidarea securității energetice a Uniunii Europene, dosar de importanță geostrategică.

Propunerea de directivă are ca obiectiv asigurarea un cadru de reglementare uniform și transparent la nivelul Uniunii, prin extinderea aplicării normelor comune europene la proiectele de interconectare în domeniul gazelor naturale cu state terțe. Succesul de astăzi, înregistrat după negocieri extrem de dificile la nivelul Consiliului Uniunii Europene de peste un an de zile, precum și sprijinul semnificativ din partea statelor membre acordat Președinției României la Consiliul Uniunii Europene evidențiază încă o dată angajamentul nostru comun – state membre și instituții europene – de a acționa în beneficiul întregii Uniuni Europene. În baza mandatului acordat de statele membre, Președinția României la Consiliul Uniunii Europene intenționează să inițieze, în cel mai scurt timp, negocierile cu Parlamentul European, pentru finalizarea dosarului cât mai curând în cadrul actualului ciclu legislativ european”.

BVBStiri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (11/06/2021)

Investitie in actiunile Arctic Stream

MECANICA FINA SA (MECE) (11/06/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (11/06/2021)

Tranzactii de tipul celor enumerate la art. 19 din Reg. (UE) 596/2014