Update articol:

Profitul trimestrial al TSMC depăşeşte estimările, în urma majorării cererii pe plan global pentru semiconductori

Sursa foto: tsmc.com

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC), cel mai mare producător de cipuri pe bază de contact din lume, se aşteaptă ca avansul solid să accelereze în următorii ani, pe fondul majorării cererii pe plan global pentru semiconductori, compania raportând joi un profit trimestrial record, transmit Bloomberg şi Reuters, potrivit Agerpres.

Compania din Taiwan continuă să beneficieze de creşterea traficului de internet în perioada pandemiei de coronavirus (COVID-19), care a sporit cererea pentru cipuri de memorie pentru servere şi calculatoare personale, deoarece mai mulţi oameni lucrează de acasă. Consumatorii au achiziţionat masiv produse electronice de consum, ceea ce a provocat un deficit de semiconductori pe plan global.

Principalii producători globali de cipuri pe bază de contact din lume sunt TSMC (cu o cotă de piaţă de 52,9%) şi Samsung (cu o cotă de piaţă de 17,3%), conform datelor TrendForce.

Profitul TSMC, cea mai valoroasă companie listată din Asia, a crescut cu 16,4% în trimestrul patru din 2021, la 6,01 miliarde de dolari, peste estimările analiştilor.

Compania intenţionează să-şi majoreze cheltuielile de capital la 40 – 44 miliarde de dolari anul acesta, după ce anul trecut a cheltuit 30 miliarde de dolari. În 2021, TSMC a anunţat un plan de expansiune de 100 miliarde de dolari în următorii ani, în urma majorării cererii pe plan global pentru semiconductori.

“Compania intră într-o perioadă de creştere structurală mai ridicată, ne aşteptăm ca anul acesta capacitatea să rămână limitată şi cererea să se menţină pe termen lung”, a anunţat directorul general C. C. Wei.

TSMC estimează că în primul trimestru din 2022 va înregistra venituri între 16,6 – 17,2 miliarde de dolari, comparativ cu 12,92 miliarde de dolari în perioada similară din 2021. În trimestrul patru din 2021, veniturile au crescut 24,1%, la 15,74 miliarde de dolari.

Anul acesta, acţiunile TSMC, un furnizor cheie al Apple, au urcat cu aproximativ 7%, compania fiind evaluată la 618 miliarde de dolari.

Cea mai mare parte a cipurilor TSMC sunt produse în Taiwan, iar compania are facilităţi mai vechi de producţie în China şi în statul american Washington.

BVB | Știri BVB

ALRO S.A. (ALR) (14/01/2022)

Stadiu litigiu Alro - Consiliul Concurentei

ALRO S.A. (ALR) (14/01/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)