Update articol:

Propunere ANRE: Taxa de 2% pe cifra de afaceri a furnizorilor de electricitate şi gaze se va aplica marjei de furnizare

Taxa de 2% pe cifra de afaceri a furnizorilor de electricitate şi gaze (impusă prin OUG 114/2018) se va aplica doar marjei de furnizare, potrivit noii metodologii de calcul propusă de ANRE, anunță e-nergia.ro și investenergy.ro.

Noua propune arată: „Cifra de afaceri a furnizorilor/traderilor nu include contravaloarea cheltuielilor efectuate cu:i. serviciile aferente distribuției

ii. serviciile aferente transportului

iii. serviciile aferente inmagazinarii

iv. serviciile de sistem

v. serviciile de administrare a piețelor centralizate

vi. contributia de cogenerare si acciza facturate catre clientii finali

vii. achizitia de energie electrica/gaze naturale ca marfa”.

Din acest nou proiect, componentele de cost de transport şi servicii de sistem (plătite Transgaz şi Transelectrica), înmagazinare (Romgaz pentru gaze), componenta de distribuţie (Enel, CEZ, E.On, Electrica), taxă de cogenererare, vor fi extrase din baza de calcul a taxei anuale de 2%, conform e-nergia.ro.

Potrivit proiectului de ordin, prin derogare de la prevederile prezentei metodologii, la stabilirea cifrei de afaceri – baza de calcul pentru care se percepe contribuția bănească de 2%, se au în vedere și următoarele cazuri particulare:  1. cifra de afaceri a operatorilor piețelor centralizate și a piețelor de echilibrare nu include veniturile din tranzacțiile de vânzare-cumpărare de energie electrică/gaze naturale pentru piețele în care operatorul pieței centralizate/pieței de echilibrare are rol de contraparte. Se referă la OPCOM și Transelectrica; 2. cifra de afaceri nu include veniturile din tranzacțiile de energie electrică/gaze naturale ale furnizorilor/traderilor de energie electrică/gaze naturale ce au rolul de intermediari pentru piața cu negociere dublă continuă; 3. cifra de afaceri a furnizorilor/traderilor nu include contravaloarea cheltuielilor efectuate cu: serviciile aferente distribuției, transportului, înmagazinării, serviciile de sistem, serviciile de administrare a piețelor centralizate, contribuția de cogenerare și acciza facturate către clienții finali, achiziția de energie electrică/gaze naturale ca marfă; 4. cifra de afaceri a furnizorilor de gaze naturale care au și calitatea de producători de gaze naturale nu include contravaloarea redevenței petroliere calculată și datorată de aceștia în baza Legii petrolului nr. 238/2004, după cum notează investenergy.ro.

AFEER a sesizat și a solicitat ANRE ca contribuția bănească stabilită prin OUG 114, de 2%, să se aplice doar la cifra de afaceri pentru activitatea de bază, respectiv de furnizare, nu și pentru transport, distribuţie etc. În factura de energie electrică precepută de furnizor, se regăsesc pe lângă prețul energiei achiziționate pe bursă și costurile pentru activitatea de furnizare, tarifele de transport, distribuţie, servicii de sistem, bonusul de cogenerare, certificatele verzi, TVA, accize.

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (03/12/2020)

Tranzactii parti afiliate - SDTN, SDTS si EFSA

SOCEP S.A. (SOCP) (02/12/2020)

Corectia valorii dividendului brut per actiune

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (02/12/2020)

Semnarea unui contract de creditare: ProCredit Bank - Dendrio

TURBO LONG ON BRD GROUPE SICIETE GENERALE SA (RCBRDTL3) (02/12/2020)

Notificare Raiffeisen Centrobank AG - modificare limita variatie din 03.12.2020