Update articol:

Radu Roșca,Transilvania Investments Alliance: “Suntem foarte concentrați pe dezvoltarea de investiții de private equity și venture capital, căutăm proiecte noi, din orice domeniu de activitate, pe care să le ajutăm să se dezvolte”

* “Interesul crescut pentru turismul intern, generat de pandemie, se menține și e important să știm să profităm de această revenire”

Interviu cu Radu Roșca,  Președinte Executiv Transilvania Investments Alliance

Cum apreciați activitatea/rezultatele Transilvania Investments Alliance în primul trimestru și cum ați fost afectați de războiul din Ucraina?

Radu Roșca:  Întreg contextul global impune prudență și atenție pe mult mai multe planuri decât cele influențate direct de conflictul ruso-ucrainean, pentru că acestei crize i se adaugă și efectele blocajelor din lanțurile de aprovizionare și mediul inflaționist. Chiar și așa, noi am reușit să închidem primul trimestru al acestui an cu un profit dublu față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cum a fost primit de investitori noul rebranding? 

Radu Roșca: Primele reacții au fost entuziaste și am primit un sprijin deschis din partea tuturor, investitori, parteneri, echipă, în tot ceea ce înseamnă procesul de redefinire a identității noastre. Dincolo de nume și identitate grafică, rămâne esența pe care trebuie să o dovedim în timp – faptul că gândim și acționăm într-un mod mai agil, orientați spre decizii rapide cu impact pozitiv asupra randamentelor, construind totul pe o viziune pe termen lung.

 

Mizăm mult pe litoral, unde avem peste 5.000 de locuri de cazare prin T.H.R Marea Neagră, multe dintre ele locații unice, la câțiva metri de plajă, care sunt întotdeauna preferate de turiști.

 

Cum preconizati că va fi anul acesta având în vedere conflictul din Ucraina, creșterea dobânzilor și inflația mare?

Radu Roșca: Rămânem precauți și supraveghem cu atenție tot ce se întâmplă în piața de capital, dar și la nivel micro și macroeconomic, în general. Am mărit echipa din departamentele de analiză și business tocmai pentru a putea urmări toate evoluțiile ce pot avea impact asupra randamentelor noastre. Există o reținere generală la nivelul mediului de afaceri de a lua decizii majore, ceea ce este de înțeles având în vedere contextul foarte complicat. Filozofia noastră rămâne, însă, una pozitivă, știm că orice criză aduce și oportunități.

Care sunt principalele măsuri pentru eficientizarea portofoliului și maximizarea randamentelor?

Radu Roșca: Odată cu noile direcții strategice setate, am pornit un amplu proces de evaluare pe principalele sectoare din portofoliu, astfel încât să putem defini în termeni mai clari, bazați pe  eficiență, toate planurile pe termen lung. Suntem într-o fază avansată pentru zona de turism, care are o pondere importantă în portofoliul nostru. Același tip de abordare îl vom avea pentru activele din industrie și real estate.

Care este opinia dvs despre dezvoltarea turismului în România, având în vedere că aveți în portofoliu active din turism?

Radu Roșca: Interesul crescut pentru turismul intern, generat de pandemie, se menține și e important să știm să profităm de această revenire. Estimările de piață pentru 2022 sunt optimiste, aproape la nivelul celor din 2019,  există însă presiunea impusă de creșterile de prețuri și lipsa de resurse umane în domeniu. În cazul Transilvania Investments, mizăm mult pe litoral, unde avem peste 5.000 de locuri de cazare prin T.H.R Marea Neagră, multe dintre ele locații unice, la câțiva metri de plajă, care sunt întotdeauna preferate de turiști. În ultima perioada s-a investit mult în renovarea acestora tocmai pentru a putea că, din 15 iunie, să oferim un standard peste media zonei. Hoteluri precum „Narcis” sau, în imediată vecinătate, „Aida”, sunt toate recent renovate. Au spații verzi generoase, piscină de mari dimensiuni refăcută și oferă experiențe de tip „stațiune în stațiune” . „Vraja Mării” a trecut și el prin lucrări de renovare și este un hotel perfect pentru familii, situat chiar pe plajă Belona din Eforie Nord, foarte aproape fiind și complexul BBB cu 219 spații de cazare.

Turismul balnear din România e departe de potențialul pe care îl are, chiar dacă trendul de creștere există și aici. Hotelurile pe care le avem în Băile Felix, Covasna, Tușnad sau Buziaș sunt opțiuni foarte generoase prin amplasarea lor în zone de o frumusețe specială sau prin dotările și oferta de tratamente pe care le au. Am văzut de atâtea ori reacții de genul „aici e că în Austria!” încât sunt optimist și sper că tot mai mulți români vor avea curiozitatea de a explora aceste locuri, care le sunt atât de aproape.

Care sunt noile linii de investiții ale Transilvania Investments?

Radu Roșca: Suntem foarte concentrați pe dezvoltarea de investiții de private equity și venture capital, căutăm proiecte noi, din orice domeniu de activitate, pe care să le ajutăm să se dezvolte. Anul trecut, odată cu schimbarea legislației, am făcut deja primii pași și suntem deja parte din proiecte precum KFactory , și ne dorim să devenim un partener foarte activ pentru antreprenorii români.

Care sectoare din portofoliul Transilvania Investments au fost cele mai performante?

Radu Roșca:  În 2021, sectorul financiar a generat cele mai bune randamente, deținerile pe care le avem la bănci precum BRD și Banca Transilvania au avut o evoluție foarte bună. Anul acesta, datorită contextului, sectorul energetic va avea un avans puternic ceea ce va influența și companiile de profil pe care le avem în portofoliu iar sectorul bancar își va menține o poziție privilegiată în opțiunile investitorilor.

Ce puteți să ne spuneți de evoluția activului net pentru următoarele 6 luni?

Radu Roșca: Evoluția activului net al Transilvania Investments depinde de valoarea participațiilor deținute în portofoliu, noi având o expunere semnificativă pe acțiuni cotate la BVB. Monitorizăm permanent evoluția pieței de capital care se circumscrie unui context general caracterizat de impredictibilitate și grad ridicat de volatilitate. De asemenea, suntem atenți la toate oportunitățile care apar pe piață, scopul nostru fiind de a crește valoarea activelor administrate.

BVB | Știri BVB

S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. (H2O) (04/10/2023)

Numire membri provizorii Directorat

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (SIF5) (04/10/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni detinut la Elba S.A.

S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. (H2O) (04/10/2023)

Componenta comitetelor consultative ale Consiliului de Supraveghere

LUFTHANSA TURBO SHORT 0.10/10.5/10.25 (EBLHATS3) (04/10/2023)

Reluare tranzactionare - ora 10:40 - Notificare Erste Group Bank AG suspendare limita variatie

ELECTROARGES SA (ELGS) (04/10/2023)

Disponibilitate Materiale AGOA - 23/24.10.2023