Update articol:

Raiffeisen Bank România a încheiat 2024 cu un profit net de 1,67 miliarde lei

Raiffeisen Bank România a încheiat 2024 cu active de peste 82 miliarde RON, un avans de 17% făță de anul anterior, și un profit net în valoare de 1,67 miliarde RON, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucuresti.

”Am crescut sistematic numărul de clienți înrolați digital și avem rezultate remarcabile în zona planificării financiare, datorită Smart Finance, o soluție inovatoare și unică în peisajul bancar românesc. Sunt doar două dintre realizările care și în 2024 ne-au susținut strategia de dezvoltare bi-dimensională, care îmbină avansul tehnologic cu expertiză echipelor noastre. Le facem clienților viață mai ușoară prin soluții digitale sigure și accesibile și suntem pe deplin pregătiți să-i asistăm în a-și construi un viitor financiar mai stabil. Prin soluțiile pe care le-am dezvoltat în ultimii ani, suntem primii care deschid calea spre democratizarea planificării financiare.” – Zdenek Romanek, Președinte & CEO, Raiffeisen Bank România.

  • Creditele pentru persoanele fizice au crescut cu 6%, impulsionate de o cerere crescută pentru creditele de nevoi personale, care au avansat cu 9%.
  • Soldul creditelor acordate companiilor a avut o creștere de 10%, stimulată atât de cererea din acest segment, cât și de implicarea băncii în programele guvernamentale IMM Invest și Invest EU și continuarea parteneriatelor cu investitori instituționali (BEI, FEI, BERD).

În privința volumelor noi, în 2024 creditele de nevoi personale negarantate au crescut cu 38% făță de anul precedent. De asemenea, a fost relansat creditul de refinanțare, care a înregistrat creșteri semnificative. Creditele ipotecare au evoluat prin intermediul unei oferte atractive pentru client și al unei campanii de comunicare susținute. Clientul primește aprobarea financiară pe loc sau în maximum 24 de ore, aprobare care este valabilă până la 90 zile, timp suficient pentru contractarea creditului.

În categoria creditelor “verzi”, Raiffeisen Bank a menținut o pondere de 39% din volumele creditelor pentru achiziționarea unei locuințe, oferind dobânzi atractive pentru credite de achiziție de imobile cu performanță energetică superioară.

Soldul depozitelor a continuat să se consolideze, atingând un avans cu 20% mai mare făță de anul anterior, cu contribuții din toate segmentele de clienți.

  • Depozitele persoanelor fizice au crescut cu 14%.
  • Depozitele atrase de la clienții persoane juridice au avut un avans considerabil de 30%.

Capitalizarea și lichiditatea solide permit băncii să continue să susțînă, prin creditare,  dezvoltarea economiei românești. Rată de adecvare a capitalului se situează la 21,80%, mult peste nivelul minim solicitat de BNR (17,81%). Expunerile neperformante s-au menținut la niveluri scăzute (1,55%), iar poziția de lichiditate (indicatorul de acoperire a necesarului de lichiditate, LCR) s-a situat la un nivel confortabil (270%), mult peste cerințele minime regulatorii (100%). Totodată, rata fondurilor proprii și a pasivelor eligibile (MREL) s-a situat la aproximativ 35%, semnificativ peste cerințele regulatorii aplicabile la 31 decembrie 2024 (32,00%).

Volumul creditelor noi acordate IMM-urilor în 2024 a crescut cu 11% făță de 2023, în contextul implicării active în programe guvernamentale precum IMM Plus, generând acordarea unui volum de credite de peste 155 milioane de euro. La acestea se adaugă creditele noi IMM în valoare de peste 140 milioane de euro acordate prin parteneriatul cu Fondul European de Investiții (EIF) sub cele 2 acorduri de garantare, Microfinantare și Competitivitate.

Raiffeisen Private Banking

În 2024, Raiffeisen Private Banking România a depășit 1 miliard de euro în produse de investiții, iar activele în administrare au ajuns la aproape 1,7 miliarde de euro (+12,5%). Totodată a continuat investițiile sustenabile, prin includerea în oferta investițională a 2 noi fonduri de investiții internaționale axate pe sustenabilitate, complementar celor 9 fonduri ESG deja disponibile.

Raiffeisen Leasing: +67% în volumele de finanțări noi

Raiffeisen Leasing a înregistrat o creștere de 67% a volumelor noi de business, în perioada ianuarie-decembrie 2024, comparativ cu aceeași perioada a anului precedent.

Pe zona principalelor categorii de active finanțate, compania a înregistrat creșteri pe toate segmentele: camioane destinate transportului intern și internațional, autoturisme, vehicule comerciale ușoare și echipamente. O pondere importantă a finanțărilor a mers către activele “verzi”, care contribuie și accelerează tranziția către o economie sustenabilă. Rată creditelor neperformante s-a menținut la un nivel redus, evidențiind stabilitatea portofoliului de finanțări acordate.

Raiffeisen Leasing a înregistrat la finalul anului 2024 o creștere a portofoliului de finanțări acordate clienților, cu 42% făță de nivelul din 2023.