Update articol:

Rainer Seele: OMV este pregătit să continue finanţarea proiectului Nord Stream 2, în ciuda criticilor

Seele: Nu pot decât să salut decizia OPEC

Grupul austriac OMV, proprietarul OMV Petrom, a investi deja 607 milioane de dolari  în proiectul gazoductului Nord Stream 2 şi intenţionează să continue finanţarea acestui proiect şi în 2019, a declarat directorul general de la OMV, Rainer Seele, pentru Sputnik.

“Până la această dată am investit 531 de milioane de euro [607 milioane dolari] în acest proiect”, a spus Rainer Seele, adăugând că finanțarea de anul viitor va depinde de cerințele operatorului Nord Stream 2 în implementarea proiectului. “Avem un contract de împrumut în baza căruia Nord Stream 2 poate solicita anumite sume de la noi”, a mai spus Seele.

Oponenții conductei, inclusiv Ucraina și statele baltice, și-au intensificat apelul de a opri proiectul, după incidentul recent din strâmtoarea Kerch.

Rainer Seele a mai spus că OMV şi grupul rus Gazprom intenţionează să ajungă la un acord final cu privire la achiziţionarea de active în primele trei luni ale anului următor. “Directorul general de la Gazprom, Alexey Miller, şi cu mine am ajuns la un acord clar cu privire la acordurile care vor fi semnate şi la ce preţuri, în primul trimestru al anului următor”, a spus Rainer Seele, menţionând faptul că acordul va fi unul de tip achiziţionare de active şi nu unul de tip schimb de active.

În cadrul tranzacției, este de așteptat ca OMV să cumpere 24,98% din proiectul destinat dezvoltării blocurilor 4 şi 5 ale formaţiunii Achimov, parte a zăcământului de petrol, gaz şi condensat Uregoy din Siberia.

Nord Stream 2 este un joint-venture al gigantului energetic rusesc Gazprom și cinci companii europene. Gazoductul va furniza anual Uniunii Europene, prin Marea Baltică și Germania, 55 de miliarde de metri cubi (1,9 trilioane de metri cubi) de gaz natural rusesc și se așteaptă să fie pus în funcțiune până la sfârșitul anului 2019.

Decizia OPEC privind reducerea producției de petrol

Rainer Seele  consideră că decizia recentă a Organizației țărilor exportatoare de petrol (OPEC) de a limita producția de petrol ar echilibra cererea și oferta pe piața mondială a petrolului. “Eu nu pot decât să salut [decizia], ea va stabiliza piețele, nu ne interesează dezechilibrul pe piețele globale ale petrolului, decizia va duce la stabilizarea ofertei și a cererii și la eliminarea excedentului”, a spus oficialul OMV.

 

 

 

 

BVBStiri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (SIF2) (04/03/2021)

Aprobare oferta publica de cumparare actiuni emise de Evergent Investments SA

COMELF S.A. (CMF) (04/03/2021)

Convocare AGAO 15 Aprilie 2021